CRM – vaše prodajno zlato

27/04/2020

CRM je osnovna stvar koji vam može potpuno promijeniti način na koji prodajete proizvod ili uslugu, on može odlučiti da li će vam projekt uspjeti ili ne. No, krenimo redom;


Što je to CRM ili Baza klijenata?

U pitanju je zapravo nešto što koristite svaki dan ali ovdje se to radi sistemski i stalno. Dakle dolazite do nekog prodajnog leada – potencijalne prodaje i tada upisujete njegove podatke u bazu npr. kada ste s nekim razgovarali, o čemu je bila riječ i ako je bilo ponude kakva je bila cijena. Kada ponovo zovete ili kontaktirate tog potencijalnog klijenta tada vam je već jasnije tko je i što je ta osoba odnosno kakve su njegove preferencije i što traži te koliko je spreman nešto platiti.

Sada zamislite da imate desetke takvih ili stotine ili tisuće ili stotine tisuća. U tom slučaju vama ne treba velika i skupa promo kampanja za ono što prodajete,
vama treba jedan običan, prilično dostupan i jeftin newsletter.
Kada ga pošaljete tada možetevidjeti tko ga je otvorio, koliko je vremena potrošio na vaše obavijesti i na temelju toga zaključiti zanima li ga ili ne. Vodite li evidenciju svojih kupaca? Znate li njihove podatke? Rođendane? Kakve su im navike? Što vole? Koliko često komunicirate s njima i kada komunicirate što točno im govorite? Da li vam je sada jasnija slika što je to CRM? Dakle sve ono što zapisujete u rokovnik unesite u jednostavnu tablicu na računalu ako već ne koristite ništa slično. Iz iskustva mogu reći da bez obzira na veličinu poduzeća i broj prodaja podatke o kupcima zapravo sakupljaju samo oni koji su i najuspješniji u poslu. Koliko teško može biti zamoliti nekoga za kontakt? Može biti teško ali i ne mora jer uvijek za nešto treba nešto i dati.

Kako sakupljamo podatke u CRM?

Svaki razgovor, sastanak, mail ili bilo koja komunikacija mora biti negdje zapisana. Zašto? Zbog toga da idući put kada razgovarate s tim potencijalnim klijentom točno znate o čemu ste pričali i na temelju toga možemo jednostavno odlučiti što i koliko nečega ponuditi. Razmislite, koliko je takvih podataka otišlo „u vjetar“? U pitanju nije skupi software već samo vaša volja da zapisujete i sakupljate, vrijedno i uporno. Ako želite da vam klijent unese podatke za vašu bazu tada ga treba stimulirati odnosno nagraditi s nečim. To ne mora biti nešto preveliko ali klijent mora osjetiti važnost i on mora dragovoljno pristati da mu šaljete obavijesti.

Autor teksta: Emil Pavić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 141

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_141-48.pdf238.19 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox