Kako izabrati pravu osobu u procesu selekcije?

24/10/2018

Manager sam malog poduzeća i tražim zaposlenika – osobu na koju se mogu osloniti. Bojim se da mi osoba koju ću izabrati svojim pristupom radu može ugroziti
početne napore za razvojem poslovanja. Kako pristupiti procesu selekcije tako da pronađem osobu koja će mi biti pouzdan suradnik, uz pretpostavku da raspolaže i potrebnim znanjem i vještinama?


Sukob na relaciji rad-kapital traje već stoljećima. Poslodavci se žale da je teško naći dobrog zaposlenika, a zaposlenici da su premalo plaćeni i cijenjeni. No, postoje poslodavci koji vape za dobrim zaposlenicima i spremni su s njima dijeliti poslovne uspjehe jer su svjesni da su oni presudni generator uspjeha. Najbolji strateški plan poduzeće može dovesti do bankrota ako nedostaju osobe koje će ga provesti. Iako je moguće raditi na razvijaju motivacije zaposlenika, najbolje je što bolje započeti radni odnos, odnosno izabrati pravu osobu.

Na taj način proces razvoja kadrova, ali i motivacijski napori mogu polučiti još bolje rezultate. No, pravu osobu nije lako pronaći. Stoga procesu regrutacije i selekcije kadrova treba pristupiti vrlo pažljivo i promišljeno. S obzirom na opisane potrebe, najbolji izbor bi bio zaposlenik s visokim stupnjem savjesnosti. Ta se osobina u američkoj literaturi naziva conscientiousness. Savjesne osobe su temeljite, pažljive i dobro organizirane. Pogoni ih želja za dobrim izvršenjem zadatka koji im je povjeren ili koji su si sami zadali. Imaju veliku potrebu za postignućem, koju uz predani rad nastoje zadovoljiti visokim stupnjem samokontrole i samodiscipline. Kako bi ciljeve ostvarili bez velikih gubitaka resursa (uključivši i vrijeme), zadacima pristupaju sistematično, promišljeno i analitički.

Kada krenu s provođenjem planiranih aktivnosti koje će ih dovesti do konačnog cilja, iskazuju veliku predanost u radu. Vrlo su pouzdani, kako po pitanju odnosa prema radu, tako i u međuljudskim odnosima. Uz to, posao će shvatiti kao priliku za razvojem svojih vještina i kreativnosti te će u tome tražiti i vašu podršku. Neće se libiti iznijeti svoje mišljenje kada smatraju da se nešto ne odvija onako kako smatraju da je korisno i potrebno. Savjesne osobe je dobro izabrati i zbog još nekih razloga. Osim što imaju veću vjerojatnost postizanja boljeg uspjeha, kako tijekom obrazovanja, tako i na poslu, savjesne osobe su općenito zadovoljnije svojim životom jer mu pristupaju realnije. Nekim istraživanjima je utvrđeno da je upravo savjesnost najvažniji prediktor dugovječnosti.

 

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 126-127

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_126_low_34.pdf306.51 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox