Kina ruši cijene nafte

21/07/2011

Cijene sirove nafte pale su na londonskom tržištu ispod 118 dolara za barel nakon objave slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine, drugog po veličini svjetskog potrošača ovog energenta.

 

Cijene nafte na londonskom su tržištu tako pale za 69 centi, na 117,46 dolara za barel, dok su se na američkom spustile za 58 centi, na 97,82 dolara po barelu. Prvi raspoloživ pokazatelj kineske industrijske aktivnosti, HSBC-ov preliminarni indeks PMI za srpanj pokazao je pad na 48,9 bodova, što je njegova najniža razina od ožujka 2009. Indeks je posljednji put bio ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti, u srpnju 2010. Njegov pad pripisuje se mjerama zaoštravanja monetarne politike i slabljenju globalne potražnje. Od Azije se u cjelini, a posebice Kine, očekuje se da će biti glavni izvor rasta potražnje za naftom, dok se najveći svjetski potrošač nafte SAD i Europa bore s gospodarskom krizom.

Njemačka i Francuska postigle su zajedničko stajalište o drugom paketu spašavanju Grčke, u okviru nastojanja da se spriječi širenje dužničke krize na druge zemlje Europe, izjavili su dužnosnici. Tržišta očekuju da će se u SAD-u i Europi nastaviti napori na pronalasku rješenja za dužničke probleme. Svi nekako pretpostavljaju da će Sjedinjene Države i Europa naći odgovarajuća rješenja, smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa te dodaje da "tržišta računaju na to". Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu porasla 86 centi u odnosu na prethodni dan i iznosila je 113,54 dolara za barel. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox