Niže cijene nisu jedini način za povećanje prodaje

29/02/2012

Najlakši način za poboljšanje prodaje je spuštanje cijena, no većina tvrtki pokušava to izbjeći. Prvenstveno, boje se da će ljudi početi sumnjati u vrijednost njihovih proizvoda. Drugi je razlog skupoća – smanjivanje cijena znači zapravo davanje novca klijentima.

Prodajne promocije pomažu tvrtkama u rješavanju ova dva problema. Tvrtke koriste prodajne promocije za stvaranje novog ili obnavljanje postojećeg interesa za njihove proizvode te za poboljšanje prodaje u kratkom roku.

Raspon promocija i ponuda uključuje:

Promocije na pakiranju – nalaze se na vanjskom pakiranju proizvoda.
Promocije u pakiranju – to su posebne ponude koje su dostupne tek kad se pakiranje otvori.
Ponuda višestruke kupnje – ohrabruje kupce pri isprobavanju novih proizvoda, ponekad i po prvi puta.
Dodatni proizvod – vas košta samo sirovina, ali kupac osjeća zadovoljstvo.
Besplatni proizvod – promocija kojim se ohrabruju klijenti koji po prvi puta kupuju proizvod s namjerom da ih se pretvori u redovite korisnike tog proizvoda.
Vaučeri – pružaju klijentima uštedu, ali samo ako opetovano kupuju proizvod.

Nagradne igre

 Natjecanja i nagradne igre omogućavaju vam da ponudite veće nagrade manjim grupama klijenata. Svi koji sudjeluju mogu nešto osvojiti, kao na lutriji. Također imate i nagradu vrijednu  koja može privući dosta interesa i možda čak i publicitet.

Promocije i ponude moraju slijediti određena kruta pravila vezana uz zakonske odredbe. Također je vrlo važno da ne uzrujate klijente neispunjavanjem njihovih očekivanja. Prije no što se odlučite na promociju morate imati točnu predododžbu onoga što nudite, točan datum isporuke, broj sudionika kućanstva, ograničenje za sudionike (primjerice po godinama, zabranjeno zaposlenicima i drugo), detalje registracije promotorske tvrtke, datum predaje prijava, izuzimanje od odgovornosti za izgubljene ili zakašnjele prijave za sudjelovanje, kriterije suđenja te dostupnost listama pobjedika ili rezultatima.

 

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox