Peto slovo P marketinškog miksa: zašto je "upravljanje ljudima" važno

13/11/2018

Marketinški miks - model koji je usmjeren na proizvod - poznat je svakoj osobi u managementu. Radi se o poslovnom alatu koji koriste marketinški stručnjaci. Jerome McCarthy predložio je 1960. klasifikaciju na četiri P koju su otada za izradu marketinških planova koristili marketinški stručnjaci u čitavom svijetu.


Marketinški miks ključan je pri određivanju ponude proizvoda ili brenda, a sinonim je za četiri P: cijena, proizvod, promocija i mjesto (price, product, promotion and place). U ono vrijeme osnovna ideja bila je u tome da dobar proizvod sam sebe prodaje, međutim da konkurenciju treba nadmudriti kreativnim marketinškim djelovanjem.

Od tržišta usmjerenih na proizvode do tržišta usmjerenih na usluge
U mnogim zemljama ekonomija je sve više i više prelazila s proizvodnje - koja je premještana u zemlje s nižim plaćama – na uslužne djelatnosti. Životni ciklus proizvoda postajao je kraći, a većina proizvoda pretvorila se u robu koju je bilo sve lakše kopirati. Bilo je sve teže postići uistinu održivu, konkurentnu prednost proizvoda.

U zadnjih nekoliko godina svjedoci smo također eksplozije internet aplikacija, web shopova, društvenih medija, itd. koji iziskuju potpuno drugačiji način marketinga. Općenito možemo reći da sada živimo u iskustvenoj ekonomiji u kojoj je važno našim kupcima pružati visoko kvalitetne usluge. Nalazimo se u promjeni od Upravljanja odnosima s klijentima (Customer Relation Management - CRM) ka Upravljanju iskustvom klijenata (Customer Experience Management - CEM) gdje kvaliteta usluga doprinosi iskustvu klijenata ili gostiju.

Autor teksta: john Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 115-116

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

  

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_115_low_30.pdf137.53 KB
PDF icon ps_115_low_31.pdf278.54 KB
PDF icon ps_115_low_32.pdf178.39 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox