Preraspodjela radnika na nova radna mjesta

03/10/2018

U sklopu reorganizacije tvrtke zbog predstečajne nagodbe morali smo smanjiti broj zaposlenih te obaviti preraspodjelu radnika s jednog na drugo radno mjesto. Sve smo radili poštujući odredbe Zakona o radu. Sada smo suočeni s određenim brojem tužbi otpuštenih radnika, dok oni radnici koje smo preraspodijelili prema novoj sistematizaciji pokazuju neispunjavanje redovitih radnih obveza. Što nam je činiti?


Poslovanje trgovačkog društva koje je suočeno s potrebom sklapanja predstečejne nagodbe uslijed okolnosti otežanog poslovanja i nemogućnosti podmirenja svakodnevnih obveza svakako je velika trauma za to društvo. Ne samo društvo, tu su dobavljači, vaši kupci prema kojima imate probijanje rokova isporuke vaših proizvoda ili usluga, te oni bez kojih se ipak ne može poslovati , a to su radnici. Jednako kao i vlasnici trgovačkog društva (gubitak vlasništva) ili članovi uprave ( gubitak pozicije, negativna referenca) radnici se suočavaju s realnošću opasnosti gubitka posla i dugotrajnog iščekivanja novog na burzi rada. To je velika frustracija i za članove njihovih obitelji.

Oni radnici koje ste otpustili, a koji su vas zbog toga tužili ili vam prijete tužbom u vašoj tvrtci imali su određenu sigurnost i najbolju od alternativa koje imaju za ostvarenje rada time i plaće. Ostati bez te kakve takve sigurnosti poziv je za „borbu za postanak“ pod svaku cijenu.

U želji za povratkom na radno mjesto logičan alat je tužba za nezakonit otkaz ugovora o radu. Radnici koje ste prerasporedili sukladno novim potrebama Vaše organizacije društva zasigurno nisu zadovoljni te ne izvršavaju svoje obveze kako ste to vi od njih očekivali. U okolnostima otežanog poslovanja kada uprava društva mora donositi nepopularne ili pak drastične odluke, a koje se tiču egzistencije njenih radnika potrebno je imati unaprijed razrađenu strategiju i plan djelovanja.

 

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 125

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_125_low_36.pdf516.35 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox