Rješavanje problema – vještina bez koje nema uspjeha

28/03/2019

Bolje spriječiti, nego liječiti (narodna mudrost).Brojni su problemi i mogući su brojni uzroci koji ih stvaraju.


Pitanje: Postoji li ograničen broj uzroka problema koji dovode do niza novih problema ako se sustavno i kontinuirano ne uklanjaju?
Model univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007 je identificirao četiri uzroka problema iz kojih se generiraju svi ostali problemi u njihovoj beskonačnoj paleti “raskošnosti” i posljedica.

Evo ključnih (izvornih) uzroka problema:
1. Bolest
Kada obolimo ili je bolestan netko iz našeg okruženja, sve se promijeni i iz takvog stanja nastaju brojni novi problemi.
2. Nedostatak novca
Nedostatak novaca u dužem periodu ili kod specifičnih situacija stvara brojne probleme koje se temelje na nestašici, odricanju, nezadovoljstvu, sukobima, optuživanju,...
3. Poremećeni odnosi
Ako se izgubi iz vida zajedništvo (zajednički ciljevi) i dođe do nerazumijevanja između članova obitelji, u organizacijama, između prijatelja, susjeda, u zajednici,... , javljaju se poremećeni odnosi koji najčešće eskaliraju i završavaju prekidom odnosa sa svim svojim posljedicama. A nekada završavaju i tragično.
4. Naše neodgovorno ponašanje
Naša nedosljednost u ponašanju dovodi prvo do našeg nezadovoljstva, ali isto tako i do nezadovoljstva osoba u našem okruženju. Ako je ponašanje loša navika koju prakticiramo često ili stalno prakticiramo, to je onda “bure baruta” za kreiranje brojnih novih problema.

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetnik br. 121_122

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_121_final_low_12.pdf148.49 KB
PDF icon ps_121_final_low_13.pdf107.8 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox