Tko visoko leti - daleko stigne

04/04/2013

Ponašajte se prema čovjeku prema tome kakav jest i on će i ostati takav kakav jest. Ponašajte se prema čovjeku prema tome kakav bi mogao i trebao biti i on će postati takav kakav bi mogao i trebao biti. (J. W. Goethe).

Narod kaže: „Tko visoko leti, nisko pada.“ Iako u narodnu mudrost obično nije dobro sumnjati, oko ove poslovice ipak bismo se mogli zamisliti. Prema grčkoj mitologiji Pigmalion je bio kipar koji je napravio skulpturu prekrasne žene u koju se zaljubio i počeo se prema njoj ponašati kao da je živa. I ona je doista i oživjela (doduše uz pomoć božice Afrodite). Dao joj je ime Galatea i s njom se oženio. Primjer je on čovjeka koji je u nešto jako vjerovao te svojim vjerovanjem doveo do toga da se to doista i ostvari.

Jedan od najfascinantnijih primjera kako mišljenja i vjerovanja djeluju na ponašanje je tzv. Proročanstvo koje se samo ispunjava. Njegova bit je u tome da se čovjek ponaša u skladu s vlastitim očekivanjima i vjerovanjima pa se ona doista i ispune. Istraživanja su pokazala da u slučaju kad manager od svojih ljudi očekuje visok radni učinak, on nesvjesno mijenja svoj stil rukovođenja tako da potiče njihovo samopouzdanje. Ako vaš šef vjeruje da možete uspjeti, onda ćete i vi početi vjerovati u to. I vaš učinak će se doista i poboljšati.

 

 

Naslov članka: Tko visoko leti - daleko stigne
Autor: dr.sc. Majda Rijavec

Izvor: Poslovni savjetnik br.60, str.134-135

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox