Visoka stopa fluktuacije zadaje vam glavobolju? Ovo su samo neki od razloga ZAŠTO je to tako!

26/11/2020

Zaposlenici napuštaju organizacije i bez obzira jesu li otišli svojom voljom ili voljom organizacije, iza njih ostaje „rupa“. Što je veća stopa fluktuacije, vi imate više rupa za zakrpati. Osobno još nisam upoznala organizacije koje vole iznova i iznova krpati „rupe“. Što ne znači da neke nažalost to i ne rade većinu svog životnog ciklusa.


Postoje i organizacije koje ulažu trud u osmišljavanje novih koncepata i ideja KAKO doskočiti problemu visoke stope fluktuacije. I to je odlično, barem pokazuju svjesnost o problemu i neku inicijativu za rješenje problema. A postoje i one koje smatraju kako su svi zamjenjivi. Gdje se vi pronalazite? No, vratimo se nekoliko koraka unazad i prije odgovora na pitanje KAKO, predlažem odgovor na pitanje ZAŠTO. Ako znamo zašto se nešto događa veće su nam mogućnosti da odgovorimo na KAKO to riješiti. Evo samo nekih od ZAŠTO uz prijedlog da zaista o tome dobro razmislite i „kopate“ dublje u tematiku.

Stimulacije su dostupne samo managementu

Biste li vi radili bolje, brže i više i za to možda dobili samo hvala? Ja ne bih. I vjerujte, to ne žele ni vaši zaposlenici. Koliko god kompleksno to bilo nužno je pronaći način i osmisliti koncept koji će stimulirati i nagrađivati i one koji nisu u menadžment grupi.

Postali ste zatočenik organizacijskih procesa i procedura

Kada ste zadnji puta s razumijevanjem pročitali sve pravilnike, procese i procedure? Kada ste zadnji puta iste revidirali i osvježili? Sve što nije „user friendly“ mora biti eliminirano.

Edukacija i razvoj se povremeno dogode

Vaš novi zaposlenik posjeduje prodajno iskustvo i time zna sve o prodaji. Edukacija za njega je samo trošak. Hmm, razmislite o tome još nekoliko puta. Ukoliko ne ulažete u neki od oblika edukacije i razvoja za zaposlenike i ne planirate promijeniti tu praksu, izbacili ste sami sebe iz igre.

Bacimo ih u vodu pa da vidimo tko kako pliva!

Ovdje veliki broj organizacija griješi. Ne postoji dobrodošlica novom zaposleniku. Ne postoji ininterno komuniciranje o novom članu tima. Novi zaposlenici nemaju plan uhodavanja na novo radno mjesto. Loše, loše i loše. Za početak, promijenite li samo ovu praksu napravili ste već veliki korak. Naime, sve je PRVI DOJAM. Želite da vaši zaposlenici ostave odličan prvi dojam na vaše kupce? Odlično! Zašto bi bilo drugačije u odnosu poslodavac-zaposlenik? PS/SŠ

Autor teksta: Blanka Lasić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 147

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_147.-056pdf.pdf655.57 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox