Đuro Đaković pozitivno poslovao u prvom polugodištu 2011.

Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 403,3 tisuće kuna, pri čemu dobit matice iznosi 556,3 tisuće kuna, stoji u financijskom izvješću Đure Đakovića.

Ukupni konsolidirani prihodi na razini grupe ostvareni su u tome razdoblju u iznosu od 367,5 milijuna kuna, što je čak 63 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi bili su 365,6 milijuna kuna, što je 56 posto više. Grupa svjedoči bitnom povećanju prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali ipak nižim od planiranih. Razlog je prije svega u nedovoljnoj zaposlenosti kapaciteta društava u većinskom vlasništvu Đuro Đaković Holdinga, koja je posebno bila prisutna u prvom kvartalu, a manje u drugome, navodi se između ostaloga u izvješću.

Đuro Đaković Holding kao posebno društvo, poslovao je u prvom polugodištu s dobiti od četiri milijuna kuna. Njegovi ukupni prihodi dosegnuli su 35,5 milijuna kuna, što je gotovo 27 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi iznosili su 30 milijuna kuna, te su bili gotovo 50 posto manji nego lani. Đuro Đaković Holding kao matica ima sedam društava, u kojima ima više od 50 posto glasova na glavnoj skupštini. Pored toga ima manjinski udio u dva društva. Društva unutar grupacije su samostalna, a matica ih nadzire putem nadzornih odbora. Kako navode iz te kompanije, u prvom polugodištu svjedočili su povećanju upita s tržišta Europske unije (EU), na kojem su prije krize realizirali značajni dio svojih prihoda, a čiji je izostanak u protekle dvije godine grupi predstavljao značajni problem. Posebno se to odnosi na tržište teretnih vozila.

Zaposleno ukupno 936 radnika

Ugovori za isporuku teretnih vagona koje je ta grupa potpisala tijekom ove godine, a riječ je o 215 vagona ukupne vrijednosti 17 milijuna eura, pokazuju da s rastom obujma trgovine ponovno počinje rast potreba za teretnim vagonima u EU, te da je Đuro Đaković zadržao u tome segmentu konkurentnost, pogotovo u specifičnim tipovima vagona, navodi se u izvješću. Na kraju lipnja u društvima Grupe Đuro Đaković bilo je zaposleno ukupno 936 radnika, a prosječna bruto plaća je prema podacima iz izvješća iznosila 6.443 kune. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox