Agrokor opet u utrci za Mercator nudi 900 milijuna eura

Koncern Agrokor uključio se u utrku za kupnju slovenskog Mercatora i prema neslužbenim informacijama za udjel od 50,03 posto spreman je dati 900 milijuna eura piše Jutarnji list. 

Agrokor je predao ponudu u kojoj stoji da bi za dionicu slovenskog Mercatora platio 221 euro, a financijski ga prate najuglednije financijske institucije Europska banka za obnovu i razvoj, Svjetska banka i JP Morgan. Sve do posljednjeg trenutka bilo je neizvjesno hoće li se Ivica Todorić i dalje boriti za preuzimanje Mercatora. Do posljednjeg trenutka iz kompanije su stizale informacije kako još uvijek razmatraju mogućnost davanja ponude. 

Posao prikupljanja ponuda preuzela je londonska ING Banka, a ovo je četvrti pokušaj prodaje udjela u Mercatoru. Posljednji pokušaj bio je kad je Pivovarna Laško prodavala udjel od 23,34 posto tvrtke. Tada je Agrokorova ponuda od 221 eura po dionici bila puno bolja od ostalih ponuđača i znatno viša do tadašnje cijene na burzi. Ali sve skupa je propalo jer dio političkih i poslovnih krugova u Sloveniji na želi da zemlja vlasnički ispusti najveći trgovački lanac. Pored Pivovarne Laško udjele sada prodaju i slovenske banke. 

Prema neslužbenim informacijama za kupnju Mercatora i ovaj su se put javili investicijski fondovi Mid Europa, Warburg Pincus, TPG ali i francuski trgovački lanac Leclerc koji je već prisutan u Sloveniji. Pivovarna Laško i banke se nalaze u teškoj financijskoj situaciji pa se vjeruje da prodavatelji ovog puta nemaju izbora. (HT)

 

 

Izvor: Jutarnji list, 18. listopada 2011. 
Foto: Zarko Basic/PIXSELL 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox