Cijena legalizacije zgrada: Sto metara od obale koštat će vas 7 puta više

Saborski zastupnici raspravili su Konačni prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Tim je zakonom mogućnost legalizacije proširena u odnosu prema dosadašnjem zakonskom rješenju te će se moći legalizirati zgrade uz obalu, na poljoprivrednome i na šumskom zemljištu.

Prijedlog zakona u ime predlagatelja obrazložila je zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ana Mrak-Taritaš, koja je istaknula da će se njime omogućiti brža i lakša legalizacija većeg broja nezakonito izgrađenih zgrada.

Jedine - tzv. uvjetne legalizacije predviđene su za zgrade izgrađene na kulturnom dobru, koje se ne mogu legalizirati bez posebnih uvjeta mjerodavnoga konzervatorskog odjela, te zgrade koje su na vodnome dobru za koje je potrebna posebna suglasnost Hrvatskih voda.

Oni koji su gradili unutar sto metara od obale platit će legalizaciju 7 puta više nego ostali

Za bespravnu gradnju u građevinskom području svagdje će se za jednaku površinu plaćati isti iznos. Oni koji su gradili izvan građevinskih područja platit će dvostruko, oni koji su gradili na zaštićenim područjima trostruko, a oni koji su gradili unutar sto metara od obale sedam puta više.

Brojka nelegalno sagrađenih objekata popela se gotovo do 400 tisuća, a do sada se predalo samo o 10 tisuća zahtjeva za legalizaciju, prenosi liderpress.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox