Dalekovod predao prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Zagrebački Dalekovod d.d. predao je sredinom studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke na dan predaje prijedloga iznosila više od 1,56 milijardi kuna. 

Prema podacima s internet stranica Financijske agencije (Fina), Dalekovod je prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe predao 14. studenog, a Nagodbeno je vijeće jučer donijelo rješenje kojim se Dalekovod poziva da u roku od 40 dana dostavi dokumentaciju koja nedostaje za pokretanje postupka, sukladno odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Riječ je o izvješću o financijskom stanju i poslovanju dužnika, planovima financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješću ovlaštenog revizora, popisu imovine i prava dužnika koji su upisani u odgovarajuće upisnike, izjavi da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, opisu pregovora s vjerovnicima te obavijesti dostavljene vjerovnicima.

U prijedlogu za otvaranje postupka navodi se da je Dalekovod, koji ima 760 zaposlenih, uvjete za pokretanje postupka predstečajne nagodbe stekao u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, odnosno 1. listopada ove godine, i to zbog insolventnosti, odnosno prezaduženosti. Vrijednost imovine dužnika ne pokriva postojeće obveze, i dužnik smatra da u predstojećem razdoblju neće moći uredno ispunjavati svoje dospjele obveze, navodi se u Dalekovodovom prijedlogu za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

Račun Dalekovoda d.d. u blokadi je od 29. listopada ove godine, kada su iz te tvrtke objavili da Uprava "poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka predmetne blokade", a sredinom studenog Dalekovod je dioničarima najavio pokretanje postupka predstečajne nagodbe. U toj obavijesti navodi se da je Dalekovod u "vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji, zbog blokade računa nekoliko poslovnih banaka", kao i da je Uprava "u razgovoru s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe". (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox