Inovacija iz Končara: Bazna stanica koju pokreću sunce, vjetar i vodik

Končar - Institut za elektrotehniku na međunarodnom sajmu Kitel 2012, koji se od 29. do 31. svibnja održava u kazahstanskom gradu Almaty, predstavlja inovativni proizvod – autonomni sustav napajanja baznih stanica.

Riječ je o inovativnom proizvodu komercijalnog imena Končar Hybrid Power Supply, koji objedinjuje energiju vjetra, sunca i vodika te osigurava kontinuirano i nesmetano napajanje baznih stanica telekomunikacijskih operatera, navodi se u priopćenju iz Konačara. Tehničko rješenje razvijeno je u KOnčar – Institutu za elektrotehniku. Odlika hibridnog sustava je raspoloživost energije veća od 99,9 posto koju je inače vrlo teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra.

Cijeli se modularan sustav sastoji od tri osnovne komponente: fotonaponsko postrojenje, vjetroagregat i energetski učinkovit kontejner za smještaj akumulatorskih baterija, gorivnih članaka sa spremištem vodika, sustava upravljanja izvorima te telekomunikacijske opreme. Svaka od njih je zaseban proizvod, koji se može modularno slagati prema zahtjevima potrošnje, ali i prema klimatskim uvjetima pojedine lokacije.

Taj proizvod u potpunosti je razvijen i proizveden u Hrvatskoj, a plod je dugogodišnjeg istraživačko-razvojnog rada vrhunskih stručnjaka i znanstvenika, stoji u priopćenju. Informatički i telekomunikacijski sajam Kitel održava se 19. put i vrlo je važan za tržište Središnje Azije. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox