Konstruktoru nova prilika za autocestu u Crnoj Gori?

"Posao stoljeća", kako nazivaju izgradnju autoceste Bar-Boljare u Crnoj Gori našao se pred novim problemima. Nakon što je raskinut ugovor s hrvatskim konzorcijem Konstruktor-IGH-Tehnika, upitan je i ugovor s grčko-izraelskim konzorcijem Actor-HCH, piše business.hr.

Za posao gradnje autoceste bit će raspisan novi natječaj ili će se novi investitor naći u izravnim pregovorima. Konzorcij na čelu s Actorom se našao u problemima jer ne može osigurati bankovne garancije za tu investiciju vrijednu više od 1,5 milijardi eura. Grčko- izraelski konzorcij ima rok da do 29. listopada osigura bankovna jamstva. Iako su na početku tvrdili da neće imati problema te da će jamstava lagano osigurati, sada se pokazalo da su takva predviđanja bila preoptimistična. Pregovori sa Svjetskom bankom, Europskom bankom za obnovu i razvoj te Europskom investicijskom bankom odvijaju se u najvećoj tajnosti. Izgleda da nijedna banka nije spremna stati iza tako velike investicije pa je sve izglednije da financijska podrška izgradnji autoceste kroz Crnu Goru neće biti osigurana do predviđenog roka.

Prema pisanju business.hr-a, hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom tako bi dobio novu priliku za "posao stoljeća".

Potraga za novim investitorom ili raspisivanje novog natječaja odgodit će početak izgradnje autoceste još najmanje godinu dana. (J.K.)

 

Izvor: business.hr, broj 721, 15. rujna 2010., str.8

Fotografija: Ilustracija

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox