Marakeš: UN o borbi protiv korupcije

Države bi trebale voditi računa o tomu da su brze reforme pokrenute Arapskim proljećem, koje je uspjelo uništiti korumpirane režime, u središte demokratskih zbivanja izbacile borbu protiv korupcije, rekao je u subotu izvršni direktor UN-ova Ureda za borbu protiv droge i zločina, Jurij Fedotov.

 

On smatra da bi "Arapsko proljeće, koje je oštro odbacilo korupciju, trebalo potrajati dulje od jedne sezone", kazao je u govoru održanom tijekom četvrte sjednice Konferencije država članica Konvencije UN-a protiv korupcije, koja se održava u Marakešu. Također je pozvao države da i dalje rade na sprečavanju korupcije, jer je to "ozbiljna prepreka u procesu smanjenja siromaštva" u svijetu.

Konvencija UN-a protiv korupcije sa 155 zemalja potpisnica, jedini je pravni međunarodni instrument koji omogućuje borbu protiv korupcije. Na snagu je stupila u prosincu 2005., a konvencijom se države potpisnice obvezuju da će sprečavati i otkrivati korupciju, promicati međunarodnu suradnju, nadoknađivati pokradenu imovinu te raditi na poboljšanju tehničke pomoći i razmjeni informacija u privatnom, ali i u javnom sektoru. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox