Mrsić o poskupljenju: Bit će to udar na standard građana, ali drugačije ne ide

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je u Koprivnici, komentirajući najavljeno poskupljenje struje, kazao kako jednostavno drugačije ne ide, kako će to biti udar na standard građana, ali i da će socijalno najugroženiji biti zaštićeni.

U ovom trenutku hrvatsko gospodarstvo stoji, a sve što radimo, radimo kako bi se ono pokrenulo. Kada do toga dođe, doći će i do porasta broja radnih mjesta i u konačnici do pada nezaposlenosti. Vlada je u proračunu osigurala sredstva koja se tiču socijalnih mjera. Uz sva smanjenja koja smo radili u proračunu, dio koji se odnosi na socijalna davanja, umirovljenike i nezaposlene je povećan. Dakle, predvidjeli smo sredstava koja bi ublažila taj udar, rekao je ministar Mrsić odgovarajući na novinarski upit o najavama nekih medija o 15-postotnom poskupljenju struje.

Konkretne mjere za ublažavanje tog udara na socijalno najugroženije, dodao je, spadaju u resor potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Sistem vaučera u sezonskom zapošljavanju

Na upit kako će biti riješen problem privremenog i povremenog zapošljavanja u poljoprivredi, Mrsić je najavio kako će tijekom travnja u saborsku proceduru prijedlog zakona koji se odnosi na sezonski rad u poljoprivredi, a išlo bi se na sistem vaučera.

Tim bi zakonom bilo obuhvaćeno više od sto tisuća ljudi, a njime bi se trebala legalizirati i omogućiti pokretljivost te radne snage. Idemo sa sistemom vaučera, koje će kupiti poslodavci, a u kojima će biti sadržana davanja za prvi i drugi mirovinski stup. Prvi radni dan u ispravu sezonskog radnika biti će zalijepljen vaučer, što će po završetku poslova ljudima omogućiti da si upišu radni staž. Sezonski radnici će biti zaštićeni, jer će ta isprava služiti kao jedan oblik ugovora o radu, s time da će moći jedan dan raditi kod jednog, a drugi kod drugog poslodavca, kazao je Mrsić dodajući da će to i poslodavcima omogućiti da jednostavnije obavljaju poljoprivredne radove.

Ministar se nada kako bi takav zakon mogao stupiti na snagu već početkom svibnja. (Hina/jk)

 

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox