Poslovanje vinkovačke "Spačve" opterećeno dugom prema Hrvatskim šumama

Vinkovački drvoprerađivač "Spačva", koji trenutačno zapošljava 800 radnika, već sutra bi mogao zaposliti novih stotinjak ukoliko Hrvatske šume isporuče tom drvoprerađivaču potrebne količine trupaca, rečeno je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Vukovarsko-srijemske županije, čiju su članovi raspravljali o stanju u "Spačvi".

Razlog neisporuke dovoljne količine trupaca je dug u iznosu od 40-tak milijuna kuna koji "Spačva" ima prema Hrvatskim šumama a koji nije u stanju podmiriti u kratkom roku, rekao je direktora "Spačve" Dario Puljiza na sjednici na kojoj je zaključeno kako će se od Vlade i resornih ministarstava zatražit pomoć u riješavanju poslovnih problema.

 

Nema razloga za neisporuku sirovina

U dobrim poslovnim godinama godišnje smo Hrvatskim šumama uplaćivali više od 100 milijuna kuna a sadašnji dug je osiguran te ne vidimo razloga za neisporuku sirovina, kazao je Puljiz dodajući kako se nakon dvogodišnje recesije tijekom koje su zalihe povećane i do pet puta i procjenjuju se na oko 80-tak milijuna kuna, u "Spačvi" primjećuju prvi znaci poslovnog oporavka.

U vrijeme recesije cijene naših proizvoda pale su za gotovo 25 posto što nam je oborilo sve poslovne kalkulacije. Međutim, vraćamo se polagano. U pogonu u Bjelovaru nedavno smo zaposlili 60 i u Vinkovcima 50 radnika, naveo je istaknuvši kako se posljednjih mjeseci bilježi porast potražnje za proizvodima "Spačve".

 

Nedostaje sirovina

Predsjednik Radničkog vijeća i povjerenik drvnog sindikata "Spačve" Ivan Božičević kazao je kako se na stovarištu dnevno nađe tek penaestak trupaca te je u uvjetima nedostatka sirovina sve teže raditi a kamoli otvarati nova radna mjesta.

Sada kada su nam se konačno povratili potražnja i kupci, mi nemamo s čime raditi jer nam Hrvatske šume ne isporučuju trupce. Da imamo dovoljno trupaca, već od ponedjeljka bismo mogli zaposliti novih 100 ljudi a ovako radimo i preživljavamo dan za dan, pojasnio je Božičević.

Zaključeno je kako će se od Vlade i resornih ministarstava zatražit pomoć u rješavanju poslovnih problema i odnosa između "Spačve" i Hrvatskih šuma kako bi taj drvoprerađivač što prije počeo poslovati s dostatnim količinama trupaca.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox