Pregled važnih informacija o vožnji

Danas se zasloni za prikaz u vidnom polju sve češće ugrađuju u kompaktne modele automobila. Prikazuju važne informacije kao projiciranu sliku kako vozač ne bi morao skretati pogled s ceste. Bosch je razvio kombinirani zaslon za prikaz u vidnom polju izvanredne kvalitete i preciznosti koji je BMW Grupa odlučila ugraditi u niz svojih vozila. Taj kombinirani sustav, koji je u početku dostupan za novi model MINI Hatch, može se potpuno integrirati u upravljačku ploču. Zasloni za prikaz u vidnom polju izravno prikazuju informacije u ravnini s pogledom vozača. Detalji poput trenutačne brzine, preporuka za navigaciju i upozorenja prikazani su kao da lebde u zraku ispred vozila. To pojednostavljuje vizualnu kontrolu, s obzirom na to da vozač rjeđe mora skretati pogled.
„Vozač ne mora stalno obraćati pažnju na upravljačku ploču i skretati pogled s ceste”, objasnio je Manfred Baden, predsjednik Odjela automobilske multimedije tvrtke Bosch. Novi sustav spada u takozvanu „kombiniranu” kategoriju zaslona za prikaz u vidnom polju. Slika koju prikazuju kombinira se s vanjskom okolinom vozila tako da se dobiva dojam stapanja na udaljenosti od otprilike dva metra ispred vozila. Sustav ne projicira informacije na vjetrobransko staklo nego na posebni maleni plastični ekran postavljen ispred stakla.

Novi sustav za prikaz u vidnom polju stoga je potpuno samostalan i može se ugraditi u različite vrste vozila bez potrebe za većim tehničkim izmjenama. Prikazane informacije nisu vidljive suvozaču na prednjem sjedalu. Preciznost na visokokvalitetnoj plastici Jedna od značajki kvalitete novog kombiniranog zaslona za prikaz u vidnom polju jest to što prikaz informacija ostaje jasan i neizobličen čak i kad vozač pomakne glavu.

To se postiže sofisticiranom optičkom integracijom svih elemenata sustava. Jedna od istaknutih tehničkih značajki sustava jest plastični „kombinirani” ekran asferične površine. Određeno dopušteno odstupanje vrlo je ograničeno. Rub zaslona postavljen je u ravninu s linijom pogleda, što znači da je nevidljiv vozaču. Stoga se prikazane informacije stapaju s pozadinom. Stražnja strana sadrži antireflektivni premaz, a površina je iznimno otporna na ogrebotine. Novi zaslon za prikaz u vidnom polju dio je samostalnog modula koji se može potpuno integrirati u upravljačku ploču. Plastični „kombinirani” ekran pokreće se na električni motor promjenjive brzine koji ga prema potrebi izvlači iz kutije.

Prilikom isključivanja sustava ekran se potpuno uvlači u kutiju. Sigurnija i udobnija vožnja Novi zaslon obuhvaća slikovnu jedinicu i jedinicu za prikaz. Slikovna jedinica opremljena je zaslonom s tekućim kristalima (LCD) u svim bojama razlučivosti od 480 x 240 piksela. Slično dijapozitivu, osvjetljuje je svjetleća dioda s visokim intenzitetom svjetlosti. Svjetlosni signal odbija se od preklopljenih zrcala sve do jedinice za prikaz, čija je ključna komponenta „kombinirani” ekran.

On projicira sliku u tzv. „vidno polje”, područje na razini vozačevih očiju. Kut „kombiniranog” ekrana može se podesiti kako bi odgovarao visini vozača, a svjetlina prikazanih informacija podesiva je putem senzora ili kotačića za zatamnjivanje. „Novi zaslon za prikaz u vidnom polju omogućuje smanjenje opterećenja vozača te tako čini vožnju sigurnijom i udobnijom”, objasnio je Manfred Baden. (PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox