Prognoza IEA za iduću godinu poduprla cijene nafte

Cijene sirove nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozirala rast potražnje u idućoj godini usprkos usporavanju svjetskog gospodarstva.

 

Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 1,20 dolara, na 108,46 dolara, nakon što je u ponedjeljak pojeftinio 1,36 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena u utorak bila viša za 20 centi i iznosila 97,97 dolara, nakon pada na početku tjedna za 1,64 dolara.

IEA je u utorak snizila prognozu o rastu potražnje u ovoj i idućoj godini, što je pritisnulo cijene nafte neposredno nakon objave odgovarajućeg izvješća. Nakon pomnijeg iščitavanja ulagači su otkrili da je IEA-ina prognoza o rastu potražnje u idućoj godini za 1,3 milijuna barela dnevno viša od odgovarajuće procjene za ovu godinu, pa su cijene porasle.

Olivier Jakob iz Petromatrixa upozorava da se ta procjena IEA-e temelji na jako optimističnom scenariju. Usprkos štedljivim proračunima u Europi, aktualnoj krizi na europskim tržištima kredita, usporavanju kineskog rasta itd., u IEA-i smatraju da će rast potražnje za naftom u idućoj godini biti dvostruko veći nego u 2011. - primjećuje Jakob. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox