Sastanak G7: nazire li se kraj krizi?

Marseille će tijekom sljedeća dva dana biti svjetski financijski centar. Tamo će se održati sastanak na kojem će prisustvovati financijski čelnici iz skupine zemalja G7 radi izrade plana za rješavanje europske dužničke krize, poticanje rasta i izbjegavanje još jedne recesije.

Ministri financija i središnji bankari iz skupine najrazvijenijih indusrijskih zemalja G7 fokusirat će se i na zdravlje europskog bankovnog sustava, koji su u kolovozu potresle iznenadne rasprodaje bankovnih dionica. Pridružit će im se i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Francuska priželjkuje ''koordinirani odgovor''

Francuska, domaćin i ovogodišnji predsjedatelj skupine G7 i G20, objavila je da priželjkuje da se na ovom sastanku utvrdi "koordinirani odgovor" koji će potaknuti rast, stvaranje radnih mjesta i pomoć pri vraćaju dugova.

Rasprava će se voditi i o financijskoj regulativi, a moderator rasprave bit će novi predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Analitičari ističu da će sastanak imati dodatno značenje s obzirom na ovotjednu odluku Švicarske središnje banke o minimalnom tečaju franka i eura u visini 1,20 franaka za euro. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox