Stručnjaci Poslovnog savjetnika odgovaraju: Naplata poslodavca ustegom plaće

Prilikom zasnivanja radnog odnosa radnik je dao prethodnu suglasnost poslodavcu za ustegu od plaće u slučajevima nekih troškova koji bi za poslodavca mogli nastati kod trajanja i/ili budućeg produženja radnog odnosa tome radniku. Može li radnik ipak tražiti povrat tako ustegnutih sredstava? Zanimalo je čitatelja iz Zagreba, a odgovor na pitanje dat će mu pravni savjetnik časopisa Poslovni savjetnik, Daniel Sever.

U svakom broju tiskanog izdanja mjesečnika Poslovni savjetnik renomirani stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja iz područja prava, poreza, radnih odnosa i poslovanja tvrtki općenito

Odgovor: Prema izričitoj odredbi članka Zakona o radu kao posebnog propisa, radnik nikako ne može poslodavcu dati suglasnost za ustegu plaće za poslodavčeva potraživanja prije samog nastanka tih potraživanja. Posebice bi se to odnosilo na konkretan slučaj, jer je evidentno da su potraživanja poslodavca nastala tek nakon dane suglasnosti radnika. Naime, bez obzira na pisanu suglasnost radnika, poslodavac se u sudskom postupku zbog prethodno navedenih zakonskih odredbi ne...(LP)

Cjelokupni odgovor potražite u broju svibanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik
Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox