U devet mjeseci 3,9 posto više noćenja

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do rujna ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno gotovo 11 milijuna dolazaka turista koji su ostvarili 60,2 milijuna noćenja, što je 3,2 posto više dolazaka i 3,9 više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku. 

U rujnu je turista bilo 10,1 posto više, a noćenja 8,9 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Veliki porasti u rujnu rezultat su 1,4 milijuna dolazaka turista i 7,4 milijuna njihovih noćenja, od čega su najveći dio ostvarili strani turisti. Došlo ih je 1,3 milijuna, a ostvarili su 7 milijuna noćenja, čime su upisali pluseve od 11,6 odnosno 10,1 posto u odnosu na lanjski rujan. Stranih je turista u prvih devet mjeseci ove godine bilo ukupno 9,7 milijuna ili 4,3 posto više nego u istom razdoblju lani, a sa 55,6 milijuna noćenja ostvarili su porast od 4,9 posto.

Domaći su turisti i u rujnu nastavili bilježiti pad dolazaka i noćenja u hrvatskim komercijalnim smještajnim objektima, od 3,4 i 8,5 posto, pa je njihova statistika i u devet mjeseci negativna. Ukupno ih je bilo 4,4 posto manje nego u lanjskih devet mjeseci ili 1,2 milijuna, a ostvarili su 4,6 milijuna noćenja ili 7 posto manje.

Najviše turista iz Njemačke 

U strukturi noćenja stranih turista u devet mjeseci ove godine najviše su ili 24 posto ostvarili Nijemci, a s udjelom od 11 posto slijede ih Slovenci. Udjel noćenja austrijskih turista je gotovo 9 posto, čeških i talijanskih po 8 posto, poljskih 6 posto, nizozemskih 4,6 posto itd. Pritom su gotovo sva važnija tržišta ostvarila i poraste noćenja u odnosu na prošlu godinu - Njemačka od 12 posto, Austrija 5 posto, Češka 3 posto, Francuska 3 posto, Nizozemska 15,4 posto, Poljska 9 posto, Rusija 5 posto te Velika Britanija od 21 posto, što je ujedno i najveći porast među europskim zemljama čiji turisti u većem broju dolaze u Hrvatsku.

Iako su zadržali visoke udjele u ukupnim noćenjima u hrvatskom turizmu, turisti iz Slovenije i Italije ostvarili su ove godine u devete mjeseci manje noćenja nego lani, i to za 2,4 odnosno za 9,3 posto, a pad noćenja od 7 posto bio je i iz Mađarske te od 4,2 posto iz Srbije. S drugih kontinenata i iz dalekih prekooceanskih zemalja hrvatski je turizam u globalu zabilježio bolje rezultate nego prošle godine, s porastima dolazaka i noćenja i iznad 100 posto, a među važnijim izdvaja se porast noćenja turista iz SAD-a, za 12,5 posto, Brazila 30 posto, Japana 23,6 posto, Australije 12 posto te iz Kine za 67,5 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox