Umjesto otkaza: ''Dijeljenje posla'' kao rješenje za krizu?

Pitate se kako u vrijeme krize s manjkom sredstava zadržati sve svoje radnike? Zapadne zemlje koriste rješenje zvano ''job sharing'', odnosno dijeljenje posla. Dakle, poslodavac može zadržati dvoje ljudi na pola radnog vremena, umjesto da jednu osobu otpusti. Mjera vam se čini drastičnom?

 

Iako će vam se dijeljenje posla vjerojatno učiniti drastičnim potezom, treba razmisliti i o mogućim prednostima koje ta mjera nosi. Radnici tako neće u potpunosti ostati bez svog radnog mjesta, odnosno posla koji im donosi kakve takve prihode, a druge će strane imati dovoljno slobodnog vremena za privatni život, kao i razne obveze nevezane za posao, piše porat mojposao.hr.

Osim nedostatka sredstava ova se metoda može koristiti i u slučajevima kada posao postane pretežak za jednu osobu i zahtijeva još jednu ''glavu''. Ukoliko dođe do ove situacije, utoliko radnicima posao počne uzimati previše vremena i neizostavno utječe na njihov privatni život, pa se dijeljenje posla uzima kao idealno rješenje.

Radnici prihvaćaju ovu vrstu redukcije radnog vremena za dodatno usavršavanje ili edukaciju, zbog zdravstvenih problema ili brige za djecu, kao i za poboljšanje kvalitete svog života. To poboljšanje neće biti vidljivo u financijskom smislu, budući da kraće radno vrijeme znači i manju plaću.

Vrlo je bitno da su ovom slučaju podjele posla zadovoljni i poslodavac, ali i zaposlenik kako bi se posao obavio bez prekidanja zadataka, odnosno da radnici i dalje budu jednako predani poslu, kao što su bili i dok su radili puno radno vrijeme. (SJ)

 

Izvor: www.mojposao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox