Van Rompuy i Barroso očekuje da Grčka provede dogovor

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski su razgovorali s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom o najavi referenduma o novom paketu pomoći Europske unije te izrazili uvjerenje da će Grčka poštovati obveze koje je u tom pogledu preuzela.

 

Primili smo na znanje najavu grčkih vlasti o održavanju referenduma. Uvjereni smo da je dogovor (postignut na summitu eurozone) najbolji za Grčku. U potpunosti vjerujemo da će Grčka poštovati preuzete obveze u vezi s eurom i međunarodnom zajednicom - kaže se u zajedničkoj izjavi Van Rompuy i Barrosa.

Najava grčkoga premijera da će o novome paketu EU-ove pomoći raspisati referendum naljutila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta.

Van Rompuy i Barroso navode u izjavi što je sve dogovoreno na maratonskom summitu eurozone 26. i 27. listopada - otpis grčkog duga od strane privatnih vjerovnika za 50 posto, kako bi javni dug postao održiv, jačanje kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) te dokapitalizacija banaka koje će biti pogođene otpisom dugova. Zauzvrat, Grčka treba provesti stroge mjere štednje, čiju će provedbu izravno nadgledati Europska komisija i članice eurozone. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox