Zračna luka Zagreb slavi 50 godina i očekuje nove rekorde

Zračna luka Zagreb ove godine, u kojoj obilježava 50 godina postojanja, očekuje nove rekorde u broju putnika i letova zrakoplova, dok bi financijski rezultati mogli biti na razini prethodne godine, a iz Zračne luke ističu i da su pripreme za obilježavanje 50 godina počele te da će službena svečanost biti u rujnu.

Očekivanja većeg ovogodišnjeg broja putnika i zrakoplova u ZLZ-u temelje na najavama dobre turističke sezone, ali i dobrim pokazateljima u lipnju, što će, kako se nadaju, nadoknaditi pad s početka godine, uzrokovan ponajviše stečajem mađarskog Maleva i španjolskog Spanaira, zrakoplovnih kompanija koje su redovito poslovale sa ZLZ-om. Kako nitko nije preuzeo njihove rute, to je izazvalo pad broja letova prema Zagrebu, pa je u prvih pet mjeseci ove godine ZLZ zabilježila pad broja putnika za 4 posto u odnosu na plan i 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je zabilježeno više od 800 tisuća putnika u gotovo 15.200 letova.

U lipnju se dosad bilježe dobri pokazatelji. Ljetni su mjeseci tradicionalno najprometniji, a kako se u špicu sezone krenulo i s novim prijevoznikom, Qatar Airwaysom, u ZLZ-u očekuju pozitivan rezultat do kraja godine. Ističu i da su zadnje dvije godine imali porast broja putnika, pa ih je u 2010. bilo 2,07 milijuna, a lani 2,32 milijuna. Financijsko poslovanje im je, kako ističu, stabilno i profitabilno, te već nekoliko godina bilježe rast prihoda i dobiti. Prošle godine ukupni prihodi ZLZ-a dosegnuli su 318,5 milijuna kuna, odnosno 423,5 milijuna zajedno s tri tvrtke kćeri, koje su sve poslovale pozitivno, pa je dobit prije oporezivanja (EBIT) iznosila 54,6 milijuna kuna.

Sve je počelo 1961. 

U vezi povijesti ZLZ-a podsjećaju na datum 27. listopada 1961. kada je Narodni odbor grada Zagreba donio odluku o osnivanju poduzeća za aerodromske usluge pod nazivom "Zrakoplovna luka Zagreb", koja je s radom počela 20. travnja 1962. Tada je imala betonsku stazu duljine 2.500 metara, paralelnu rulnu stazu, putničku zgradu površine tisuću metara četvornih, parkirni prostor za pet manjih zrakoplova i razne manje servisne objekte.

U 1996. izgrađena je nova putnička zgrada površine 5.000 metara četvornih, platforma je proširena na 60 tisuća metara četvornih, a izgrađena je i moderna upravna zgrada s kontrolnim tornjem za potrebe regionalne kontrole leta, te niz drugih servisnih i pratećih objekata. Rekonstrukcija poletno-sletne staze i njeno produljenje na 3.250 metara obavljeno je 1974., zbog čega je ZLZ bila zatvorena mjesec dana, a nakon otvorenja 23. kolovoza 1974. mogla je primiti i najveće zrakoplove bez ikakvih ograničenja.

Zadnja rekonstrukcija betonskog kolnika i asfaltnog dijela poletno-sletne staze dovršena je 2010. godine, čime je povećana nosivost kolnika i omogućeno korištenje za prognozirani promet slijedećih 20, odnosno 30 godina. Prvi međunarodni let na ZLZ obavljen je 1. travnja 1991. godine, nakon što je prekinuta blokada zračnog prostora nad suverenom RH, kada je sletio zrakoplov Aeroflota na izravnoj liniji iz Moskve. O tome i drugim temama bit će riječi na svečanosti u rujnu, kada će ZLZ predstaviti i novu monografiju te dokumentarni film. (Hina/HT)

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox