Blokirane tvrtke duguju gotovo 41 milijardu kuna

Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 70.061 blokiranog poslovnog subjekta u Hrvatskoj u studenome 2011. iznosila je 40,89 milijardi kuna, a od toga se više od 83 posto iznosa odnosi na dugotrajne blokade, objavila je Financijska agencija.

To je porast ukupno neplaćenih dospjelih obveza i broja insolventnih poslovnih subjekata u odnosu na stanje krajem listopada prošle godine, budući je, prema ranije objavljenim podacima, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 68.489 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba, odnosno obrtnika) na kraju listopada iznosila 40,19 milijardi kuna.

Tako je broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana u odnosu na listopad povećan za 1,4 posto. Više od 75 posto poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 83,1 posto iznosa ukupnoga duga.

U blokadi dužoj od godinu dana krajem studenoga bilo je 53.175 poslovnih subjekata, a na njih se odnosi 33,97 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana i dalje dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 35,8 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox