Dok mi tonemo njemačka nezaposlenost najniža u posljednjih 20 godina

Desezonirana stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u siječnju je pala na 6,7 posto, zabilježivši novu najnižu razinu u posljednja dva desetljeća, pokazali su najnoviji podaci savezne agencije za rad.

Prema desezoniranim podacima, broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu u siječnju je smanjen za 34 tisuće, na 2,85 milijuna.

Desezonirana stopa nezaposlenosti u padu je drugi mjesec zaredom, nakon što je u prosincu iznosila 6,8 posto a u studenom 7,4 posto, pokazuju podaci savezne agencije za rad. Podaci agencije koji ne uključuju utjecaj sezonskih čimbenika pokazali su pak rast broja nezaposlenih za 301.500, na 3,082 milijuna. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti pritom je dosegnula 7,3 posto, što je za 0,7 postotnih bodova više nego u prethodnom mjesecu.

Podaci o padu nezaposlenosti u Njemačkoj novi su dokaz da najveće europsko gospodarstvo uspješno odolijeva nastavljenoj dužničkoj krizi u eurozoni.

Stanje na tržištu rada u siječnju nadovezuje se na dobar prošlogodišnji trend. Aktualni rast nezaposlenosti uvjetovan je čisto sezonskim razlozima, zaključio je predsjedatelj agencije Frank-Juergen Weise prilikom predstavljanja najnovijih podataka. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox