''ECB će učiniti sve da smiri situaciju nakon rezanja rejtinga u eurozoni''

Europska središnja banka (ECB) učinit će sve što može kako bi smirila situaciju nakon što je agencija Standard & Poor's (S&P) prošlog tjedna snizila rejtinge nekoliko članica eurozone, naglasio je član ECB-ova upravnog vijeća Ewald Nowotny.

Sniženje talijanskog rejtinga za dvije razine "vrlo je dramatično", naglasio je Nowotny, inače guverner austrijske središnje banke, u raspravi na austrijskoj televiziji, dodajući da su potezi S&P-a stvorili osjetljivu situaciju u dužničkoj krizi eurozone.

Što se tiče Europske središnje banke, učinit čemo sve što možemo kako bismo smirili situaciju. Stavili smo na raspolaganje dodatnu likvidnost i mislim da je vrlo važno da se opće stanje na određeni način smiri, rekao je.

ECB je pretprošlog tjedna bankama u eurozoni stavio na raspolaganje jeftine trogodišnje kredite kako bi potaknuo međubankovno kreditiranje i spriječio krizu likvidnosti u eurozoni. Banke su u prvoj ponudi uzele ukupno gotovo 500 milijardi eura kredita, ali tržište kredita još ne pokazuje znakove odmrzavanja.

Rekordni prekonoćni depoziti

Tako su najnoviji ECB-ovi podaci pokazali da su banke u nedjelju kod ECB-a položile novi rekordan iznos prekonoćnih depozita od čak 493,3 milijarde eura. Time je premašen prethodni rekord od petka kada je položeno 489 milijardi eura.

Nowothy je također ponovio da je bitno provesti dogovorene mjere, poput aktiviranja zaštitnog mehanizma za problematične članice eurozone.

Ujedno je kao guverner austrijske središnje banke ocijenio da S&P-ovo snižavanje austrijskog rejtinga za jednu razinu, s 'AAA' na 'AA+', neće značajno utjecati na austrijske troškove zaduživanja jer su preostale dvije velike aencije Austriji potvrdile rejting 'AAA'.

Po mom mišljenju, potez S&P-a vrlo je opasan na europskoj razini, kazao je. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox