Nakon dva tjedna pada, svjetske burze porasle

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon dva tjedna poniranja, jer su ulagače ohrabrile dobre vijesti iz američkog gospodarstva, pa su krizne točke u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku pale u drugi plan.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna skočio 3,1 posto, na 12.220 bodova, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 3,8 posto, na 2.743 boda.

 

Ulagače je ohrabrila vijest da će američki AT&T kupiti tvrtku T-Mobile USA za 39 milijardi dolara

To je najveće preuzimanje u posljednje vrijeme i njime će biti stvoren najveći bežični telekom operater u SAD-u. Preuzimanja uvijek pozitivno utječu na tržište jer pokazuju da poslovodstva kompanija vjeruju da se gospodarska situacija poboljšava.

Kompanije razmišljaju o širenju na tržištu samo kada pozitivno procjenjuju poslovanje u budućnosti - kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Avalon Partners.

Ulagače su ohrabrili i kvartalni rezultati te procjene daljnjeg poslovanja nekoliko kompanija, kao i dobri makroekonomski podaci iz američkog gospodarstva.

 

U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP SAD-a porastao je 3,1 posto

Zarade kompanija i dalje su jako dobre. Čini se da se ulagači ponovno fokusiraju na poslovanje kompanija i oporavak gospodarstva - kaže Phil Orlando, strateg u tvrtki Federated Investors. Tim više što se bliži kraj tromjesečja, kada fond menadžeri uobičajeno 'šminkaju' svoje portfelje. Možda ima nekih klijenata koji koriste priliku da bi 'zavrtjeli' novac, pa sada ulažu u sektore koji su u proteklom razdoblju predvodili rast - kaže Orlando.

Među tim je vodećim sektorima energetski. Od početka tromjesečja S&P indeks tog sektora skočio je više od 13 posto, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte, dok je S&P indeks tehnološkog sektora ojačao 3,3 posto.

 

Obujam trgovanja i dalje je vrlo mršav

Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je posljednjih dana mijenjalo između 6,5 i 7,5 milijardi dionica, znatno manje od dnevnog prosjeka od 8,04 milijardi.

Da, ima legitimnih razloga za zabrinutost. No, isto je tako moguće da su ulagači opušteniji nakon ove 7-postotne korekcije cijena na niže od sredine veljače do sredine ožujka. Možda su u cijene dionica sada ugrađene sve loše vijesti, pa se ulagači pozicioniraju uoči sezone objave poslovnih rezultata za prvo tromjesečje, koja će, očekuje se, biti vrlo solidna, a očekuju se i novi dobri podaci iz američkog gospodarstva - kaže Orlando.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,18 posto, na 5.900 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,23 posto, na 6.946 bodova, a pariški CAC 4,25 posto, na 3.972 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2,48 posto, na 9.435 bodova. (Hina/DK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox