Neizvjesnost europskih banaka zbog grčkih izbora

 Središnje banke najvećih svjetskih gospodarstava spremne su omogućiti dostatnu likvidnost u financijskom sustavu ako se pritisci na financijskom tržištu intenziviraju nakon izbora u Grčkoj zakazanih za ovu nedjelju, poručili su dužnosnici skupine 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta G20.

Središnje banke pripremaju se za zajedničku akciju kako bi omogućile dostatnu likvidnost, kazao je visoki dužnosnik u G20 koji je dobro upućen u razgovore međunarodnih financijskih diplomata.

Ovisno o jačini previranja koja bi se mogla dogoditi nakon grčkih izbora, s kojima se još vremenski poklapaju i izbori u Francuskoj i Egiptu, ministri sedam najvećih gospodarstava G7 mogli bi održati hitni sastanak u ponedjeljak ili utorak tijekom održavanja summita čelnika G20 u Meksiku, doznaje se iz tog izvora.

Neizvjesnost zbog izbora u Grčkoj

Globalnoj akciji središnjih bankara pridružio se i čelnik Europske središnje banke Mario Draghi, iskazavši u petak spremnost središnje banke eurozone da u svakom trenutku uskoči s dodatnom likvidnošću ako Grčka potakne novi val previranja na financijskim tržištima.

 ECB ima ključnu ulogu u pružanju likvidnosti solventnim bankama u zamjenu za odgovarajuća jamstva za osiguranje plaćanja. To smo činili tijekom krize i namjeravamo to činiti i dalje. Središnje banke eurozone nastavit će s pružanjem likvidnosti solventnim bankama, kazao je Draghi, ne želeći podrobnije govoriti o tome. (Hina/sh)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox