Portugal dogovorio krizni zajam od 78 milijardi eura

Portugal je dogovorio trogodišnji 78 milijardi eura vrijedan paket zajmova s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), postavši tako treća zemlja eurozone koja je morala zatražiti pomoć izvana kako bi prebrodila financijske teškoće.


Otkrivajući tek malobrojne pojedinosti, poput duljeg roka za ostvarenje ciljane razine proračunskog deficita no što je vlada obećavala, premijer u odlasku Jose Socrates upozorio je kako "ne postoji program financijske pomoći koji nije zahtjevan".

Postignuti je sporazum nešto kompliciraniji od 85 milijardi eura vrijednog paketa koji je u studenome dodijeljen Irskoj, ili onog u visini 110 milijardi eura, skrojenog za Grčku u svibnju 2010. Portugal ima problem visoke zaduženosti javnog sektora, teškoće u bankovnom sektoru i strukturalne gospodarske manjkavosti, garnirane rigidnim tržištem rada i skupim državnim mirovinskim sustavom.

Osim toga, zemlju čekaju prijevremeni izbori, zakazani 5. lipnja. Vlada je podnijela ostavku budući da nije dobila potporu parlamenta za predložene mjere štednje. U javnost su u međuvremenu doprle tek malobrojne pojedinosti iz nacrta paketa pomoći o kojima je vlada pregovarala s MMF-om, EK i Europskom središnjom bankom.

Tako je nova ciljana razina portugalskog proračunskog deficita za tekuću godinu 5,9 posto BDP-a, umjesto ciljanih 4,6 posto, predviđenih postojećim mjerama štednje. U idućoj bi godini ciljana razina manjka trebala iznositi 4,5 posto, te tri posto u 2013. Jedan izvor iz Europske komisije otkrio je da će kamatne stope biti utvrđene na sastanku EU ministara 16. svibnja. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox