"Švicarac" dosegao rekordnih 6,25

Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na onu od petka ojačala prema euru, a oslabila prema drugim važnijim valutama, pri čemu je prema švicarskom franku kuna oslabila za čak 2,29 posto te je srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku vrijednost od 6,25 kuna.

 

Rast tečaja švicarske valute odraz je kretanja na međunarodnim valutnim tržištima, posebno bojazni od širenja grčke dužničke krize na Italiju zbog čega slabi povjerenje u euro koji se i dalje kreće na vrlo niskim razinama prema franku i dolaru. Tako danas euro prema franku na međunarodnim valutnim tržištima pao na novu rekordno nisku razinu od 1,1790 franaka.

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pak srednji tečaj franka iznosi 6,253677 kuna, što je za 2,29 posto viši tečaj nego na prethodnoj tečajnici. Kod nas je franak prvi put premašio 'psihološku' granicu od šest kuna 23. svibnja ove godine.

Danas utvrđeni tečaj franka veći je za oko 16,5 posto nego prije godinu dana, a u odnosu na početak 2010. godine franak je ojačao u odnosu na kunu za više od 27 posto (srednji tečaj franka na početku prošle godine iznosio je 4,91 kunu). Tako visok rast tečaja pak znači novi udar na korisnike kredita vezanih uz švicarski franak premda su u međuvremenu banke i vlada nastojale nešto smanjiti taj teret.

Gotovo četvrtina kreditnih obveza stanovništva u Hrvatskoj odnosi se na kredite vezane uz švicarsku valutu. Pritom je prema vrstama kredita vezanim za 'švicarac' najveći udio kod kredita za kupnju automobila oko 53 posto i stambenih kredita oko 41,5 posto.

Kuna slabija i prema dolaru i funti

Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a srednji tečaj eura iznosi 7,390595 kuna i u odnosu na tečajnicu od petka niži je za 0,12 posto. Osim prema franku, kuna je oslabila i prema američkom dolaru, za 0,89 posto, a prema britanskoj funti za 1,02 posto.

Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,234874 kune, a funte 8,361347 kuna. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox