Talijanski troškovi zaduživanja porasli, njemački rekordno niski

Italija je u srijedu s uspjehom emitirala 11 milijardi eura vrijedne kratkoročne obveznice, ali uz dvostruko višu cijenu nego na prijašnjim aukcijama uslijed neizvjesnosti koje muče ulagače oko dužničkih problema i gospodarskih izgleda najslabijih članica eurozone.

Vlada u Rimu glatko je prodala 8 milijardi eura vrijedne obveznice s rokom vraćanja za godinu dana, ali uz prinos od 2,84 posto, čak dvostruko veći u usporedbi s 1,4 posto koliko su ulagači tražili na aukciji prošlog mjeseca.

Također uz znatno višu cijenu, prodala je i 3 milijarde eura vrijedne dužničke papire s rokom vraćanja za tri mjeseca. Prinos je poskočio na 1,25 posto, s 0,49 posto na posljednjoj sličnoj aukciji.

Troškovi zaduživanja Italije i ostalih financijski uzdrmanih zemalja poput Španjolske smanjuju se posljednjih mjeseci nakon što je Europska središnja banka (ECB) ubrizgala u bankovni sustav eurozone golemu injekciju likvidnosti, te nakon što je tehnička vlada Marija Montija uvela čitav niz mjera štednje.

Nova neizvjesnost

No, neizvjesnost se vratila u Europu, podigavši troškove zaduživanja nekih država, poglavito Španjolskoj, čiji su prinosi na 10-godišnje obveznice zadnjih dana premašili 5,90 posto, što je njihova najviša razina u protekla četiri mjeseca.

Na sekundarnim tržištima 10-godišnje talijanske državne obveznice prodavane su uz prinos od 5,55 posto. Prinos je nešto snižen u odnosu na jučerašnjih 5,70 posto, no osjetno je iznad prošlotjednog u visini od 5 posto.

U oštroj suprotnosti s time, Njemačka se danas zadužila po rekordno niskoj cijeni. Tamošnja vlada prodala je 3,87 milijardi eura vrijedne obveznice s rokom vraćanja za 10 godina uz rekordno niski prinos od 1,77 posto. Na sekundarnom tržištu 10-godišnje njemačke obveznice prodavane su uz prinos od 1,71 posto, što je povećanje za oko 8 baznih bodova.

Snažna potražnja

Analitičari ipak napominju da je današnja potražnja za nova dva izdanja talijanskih obveznica bila snažna. No, ostaje neizvjesno hoće li se ovotjedna nervoza na tržištima nastaviti.

Ako rast prinosa koje pratimo bude privremena korekcija, to ne bi trebalo imati značajnijeg utjecaja na prosječnu cijenu financiranja Italije u ovoj godini, stoji u bilješci Chiare Cremonesi, stratega za ulaganja koja nose fiksni prinos u banci UniCredit. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox