"Teško ćemo uspjeti bez diranja plaća i mirovina"

Budući ministar financija Slavko Linić sa suradnicima već desetak dana radi na novom proračunu, no drži se dalje od javnosti. Čelnici nove Vlade sastali su se i s guvernerom Rohatinskim s kojim očito žele usuglasiti poteze, piše Večernji list.

Hrvatska narodna banka je sugerirala kako bi bilo dobro da se proračun smanji za sedam milijardi kuna, sa 122 na 115 milijardi kuna.

Branko Grčić, budući potpredsjednik Vlade za gospodarstvo kaže kako je teško očekivati toliko velike uštede. Grčić kaže kako bi bilo dobro kad bi se proračun mogao smanjiti na 115 milijardi kuna, a da se pri tome ne moraju dirati mirovine i plaće, no da će se to jako teško postići.

Crne prognoze

Budući ministri su još prije mjesec dana računali da će Hrvatska 2012. ostvariti gospodarski rast što bi uz očekivanu inflaciju donijelo barem nekakv rast proračunskih prihoda. Prognoze Svjetske banke i drugih analitičara govore kako nema razloga za optimizam jer nas iduću godinu čeka pad BDP-a od jedan do dva posto i recesija.

Grčić kaže da ako ne bude rasta da će se morati tražiti dodatni prostor za uštede. Pod time najavljuje jače mjere vezane uz sivu ekonomiju i utaju porez. Grčić kaže kako će ključno biti hitno pokrenuti projekte koji bi umanjili negativne učinke recesije, a riječ je o projektima u energetici, turizmu te prometu i logistici.

Planove temeljimo na tri stupa: početku ozbiljne fiskalne konsolidacije, započinjanju reformi i pokretanju projekata, kaže Grčić i dodaje kako bi pad BDP-a od jedan posto po njemu bio pesimističan scenarij. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 15. prosinca 2011.
Foto:  Tino Juric/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox