Užasan izbor: Ili će ECB snažno intervenirati ili nam slijedi katastrofa

Europska središnja banka (ECB) mora snažno intervenirati kupovinama obveznica prezaduženih država eurozone jer će se u suprotnom Europa suočiti s katastrofom koja bi mogla dovesti do rata, upozorio je poljski ministar financija.

Pred nama je užasan zbor - ili će ECB snažno intervenirati ili nam slijedi katastrofa, kazao je Jacek Rostowski u razgovoru za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ako bi se eurozona raspala, izgubili bismo golemi dio našeg BDP-a. Prijeti nam opasnost povijesne gospodarske katastrofe, poput Velike depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća, koja bi mogla dovesti do rata u Europi, dodao je ministar financija čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Snažni pritisci

ECB je izložen pojačanim pritiscima da djeluje kao takozvani zajmodavac u krajnjoj nuždi kako bi pomogao zaduženim zemljama i spriječio širenje krize širom eurozone. Središnja banka sa sjedištem u Frankfurtu tomu se opire, ističući kako je njezina glavna odgovornost da štiti od inflacije, u čemu joj snažnu podršku pruža i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Rostowski je također upozorio na potencijalno katastrofalne posljedice dužničke krize. Ako ne uspijemo smiriti tržišta, malena je šansa da će se kriza zaustaviti na Italiji. Ona će se proširiti na svaku zemlju eurozone, ama baš svaku, uključujući Njemačku, oštro je upozorio poljski ministar financija. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox