Wulff: Nacistički zločini neusporedivi s događajima u Čehoslovačkoj nakon II. svjetskog rata

Zločini koje su nacisti počinili protiv Čeha tijekom ratne okupacije ne mogu se nikako uspoređivati s onim što se dogodilo u tadašnjoj Čehoslovačkoj nakon Drugoga svjetskog rata, izjavio je u njemački predsjednik Christian Wulff za posjeta Češkoj.

Njemačka mora biti svjesna nacističkih zločina počinjenih protiv češkog naroda i za njih snositi odgovornost, rekao je Wulff.

Po završetku rata, više od tri milijuna sudetskih Nijemaca izgubilo je imovinu i građanska prava u Čehoslovačkoj na temelju dekreta tadašnjeg predsjednika Edvarda Beneša, čime su stvoreni uvjeti za njihovo iseljavanje.

Predstavnici sudetskih Nijemaca traže da se ukinu ti dekreti kao i zakoni po kojima je nakon rata njemačka manjina iseljena iz Čehoslovačke. Češka i Slovačka postale su punopravne članice EU, a da nisu riješile povrtak, ne izbjeglih, nego protjeranih Nijemaca.

Wulff je rekao da bi se o poratnim događajima trebala povesti rasprava, 60 godina nakon rata. Ona bi se trebala odvijati u Češkoj i ne bi se smjela ograničiti samo na povjesničare i filmske redatelje, rekao je.

Nadam se da će se rasprava uspješno privesti kraju - i da će se odvijati hladnih glava, istaknuo je njemački predsjednik, kako javlja češka agencija ČTK.

Češki predsjednik Vaclav Klaus izjavio je nakon sastanka s Wulffom da odnosi dviju zemalja nikada u povijesti nisu bili bolji. (Hina/MŠ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox