Ružička: I Srbija je strateška točka izvoza našeg drvnog proizvoda

15/11/2010

Na 48. Međunarodnom sajmu namještaja, opreme i unutarnje dekoracije (UFI) "Beograd 2010" svoje proizvode predstavlja dvanaest hrvatskih tvrtki, a njihov je štand obišao i ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević koji je izrazio želju za što boljom suradnjom tvrtki obiju zemalja na ovoj i sličnim manifestacijama, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je jedan od organizatora nastupa hrvatskih izlagača na tom sajmu.

 

Pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Rajko Ružička kazao je kako je ovaj sajam važan za hrvatske drvoprerađivače, jer su Srbija i susjedne zemlje tržišta na kojima je hrvatski drvni proizvod već niz godina prisutan i prihvaćen od potrošača, no potencijali tržišta su nedovoljno iskorišteni.

Zato je važno da se Srbija shvati kao jedna od strateških točaka izvoza našeg drvnog proizvoda, jer postoji puno prostora za povećanje plasmana drvnih proizvoda na ovo tržište, kazao je.

Napominje i kako je s obzirom na kvalitetu sirovinskog potencijala, tradiciju u preradi drva te trend povećanja uporabe drva kao ekološkog i obnovljivog materijala realno očekivati daljnje povećanje proizvodnje i prihoda hrvatske drvne industrije.

Podaci o ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske sa Srbijom za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da je Hrvatska izvezla robe u vrijednosti 205,9 milijuna američkih dolara, a uvezla za 130,5 milijuna dolara, čime je ostvarila suficit od 75 milijuna dolara.

U robnoj razmjeni drvnih proizvoda i namještaja za prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je izvezla 8,8 milijuna dolara, a uvezla 8,6 milijuna dolara.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox