Fičor: Brojke prosječnih mirovina govore da one nisu dostatne za život

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Zadru je počela 8. godišnja konferencija "Dani hrvatskog osiguranja", najveći skup osiguravateljske struke u Hrvatskoj, u čijem radu sudjeluje više od 200 sudionika iz 27 osiguravateljskih kuća iz Hrvatske, te gosti iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Osiguranje u Hrvatskoj ima mjesta za razvoj, pogotovo u sektoru životnog osiguranja i na tom području treba najviše djelovati, kazao je Miljenko Fičor, savjetnik predsjednika HGK za bankarstvo i financije.

Odnos udjela životnog i neživotnog osiguranja u Hrvatskoj je 26 naprema 74 posto, dok se u Europskoj uniji taj udio kreće na oko 39 prema 61 posto. Udio premije u bruto domaćem proizvodu u Hrvatskoj je 2,9 posto, dok je u EU 8,4 posto. Premija po stanovniku kod nas iznosi oko 402 dolara, a u EU 2775 dolara. Svi ovi podaci pokazuju da ima mogućnosti za napredak, istaknuo je Fičor.

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj je prosječno 76 godina i tri mjeseca. Za žene ono iznosi 79 godina i šest mjeseci, dok je za muškarce očekivano trajanje života 72 godine i devet mjeseci. U odnosu na prošlu godinu riječ je o povećanju za tri mjeseca.

Prosječna mirovina u lipnju iznosila je 2397 kuna, prosječna invalidska mirovina 1937 kuna, dok je prosječna obiteljska mirovina iznosila 1860 kuna.

Brojke govore da to nije dostatno za normalan život prosječne obitelji. Upravo zbog toga na području životnog osiguranja trebalo bi djelovati na poticanju samoodgovornosti mladih ljudi da razmišljaju o svojoj budućnosti i da kroz kvalitetno životno osiguranje riješe svoju budućnost - rekao je Fičor.

Tržište osiguranja i njegova efikasnost, prodaja i posredovanje u osiguranju, te utjecaj krize na tržište životnih osiguranja neke su od tema koje će biti predstavljene u sklopu dvodnevnoga skupa koji se održava u hotelu "Donat" u Zadru. U tijeku skupa održat će se brojne radionice, predavanja i prezentacije, a cilj je predstaviti nova znanja i spoznaje u osiguravateljskoj djelatnosti.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox