Pad potrošačkih cijena u SAD-u

Američke potrošačke cijene pale su u listopadu prvi puta u četiri mjeseca, smanjujući pritisak na domaćinstva i dajući Fedu više prostora za ublažavanje monetarne politike u slučaju posustajanja gospodarskog rasta.

 

Ministarstvo rada u srijedu je objavilo da su se cijene spustile za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, zahvaljujući nižim cijenama novih vozila i benzina. Ekonomisti su očekivali stagnaciju, nakon rujanskog rasta za 0,3 posto.

Cijene hrane porasle su u listopadu 0,1 posto, dok je cijena benzina bila niža 3,1 posto. Ako se izuzmu te dvije kategorije proizvoda čije su cijene podložne oscilacijama, indeks je u listopadu bilježio rast za 0,1 posto, po istoj stopi kao i u rujnu. U srpnju i kolovozu porastao je za 0,2 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s krajem listopada potrošačke su cijene porasle 3,5 posto, nakon 3,9-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Temeljne su pak cijene, koji isključuju cijene hrane i energenata, porasle 2,1 posto, nakon 2-postotnog rasta u rujnu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox