Zamrzavanje mirovina u 2011. sprječava smanjenje, ali i njihovo povećanje

Saborski klubovi dvojako su tumačili razloge donošenja zakona kojim se u idućoj godini odgađa usklađivanje mirovina - vladajući uvjeravaju kako ta mjera jamči da se mirovine ne smanjuju, dok oporbeni optužuju vladu da štedi na umirovljenicima, a istovremeno ne čini ništa na gospodarskom oporavku.

Boris Kunst je u ime Kluba HDZ-a poručio da vlada privremenom odgodom usklađivanja mirovina zapravo štiti mirovine od smanjenja, s obzirom na negativna kretanja koja uzrokuju pad plaća i potrošačkih cijena.

Iznio je podatke po kojima su u prvom polugodištu 2010. bruto plaće pale za 0,5 posto, a do kraja godine 0,4 posto, dok su potrošačke cijene pale za 0,2 posto.

To bi, naglasio je Kunst, značilo i da bi u prvih šest mjeseci mirovine pale za 0,35 posto, a u drugom polugodištu za 0,05 posto.

Odgoda usklađivanja mirovina spriječava da mirovine budu smanjene i osigurava da ostanu na istoj razini - poručio je, ističući da aktualna vlada, za razliku od one Ivice Račana, ne stvara lažne iluzije o gospodarskoj i ekonomskoj situaciji, niti smanjuje plaće, mirovine i socijalna davanja.

Đurđa Adlešič najavila je potporu Kluba nezavisnih zastupnika vladinom zakonu, jer, kako kaže, valja čuvati proračun. Sretni smo da mirovine, koliko god one bile male, ne moramo umanjivati - istaknula je.

Suprotno mišljenje imaju oporbeni klubovi.

Vlada nas je dovela u situaciju kada se mora početi štediti na siromaštvu - poručila je Željka Antunović u ime SDP-a, ističući da su umirovljenici jedna od najsiromašnijih društvenih skupina, s prosječnim primanjima od 2.162 kune, što je, upozorila je, nedostatno za život.

Licemjernim je ocijenila vladino i HDZ-ovo obrazloženje da se zamrzavanjem mirovina u 2011. zapravo jamči da se one neće smanjivati, te predložila da se onda uvede i odredba po kojoj bi se mirovine uvećale u slučaju rasta potrošačkih cijena i plaća.

Ne možemo prihvatiti da vlada štedi i mjere gospodarskog oporavka provodi na umirovljenicima - naglasila je Antunović, prozivajući vladu da se restriktivno ponaša prema najsiromašnijima, a nastavlja s bahatim odnosom prema neprioritetnim pitanjima, prema kupovini glasova.

Damir Kajin je najavio IDS-ove amandmane po kojima bi se brisala oba članka predloženog zakona, odnosno zakon povukao iz procedure.

Ne slaže se s vladajućima da se i tim zakonom omogućuje provedba vladinog programa gospodarskog oporavka, ističući da - ako u nečemu ova vlada nije uspjela, onda je to gospodarski oporavak.

Predloženi zakon neće podržati ni HDSSB, u čije je ime Boro Grubišić naglasio kako se taj zakon možda ne bi ni trebao predlagati kada bi se provela revizija mirovinskog sustava, u kojemu se, smatra, isplaćuje najmanje 120 milijuna kuna "za nepripadne mirovine".

Nužnom smatra i reviziju socijalnih davanja, u kojima, ističe, također ima puno elemenata nepripadnih prava.(Hina)

 

Foto: www.sabor.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox