Da bih pogledala naprijed, prvo se moram osvrnuti unatrag

20/04/2021

Hrvatska potiče razvoj poduzetništva. Država se kao starija sestra veseli uspjesima moje tvrtke. E sad, svi vi koji imate iskustva s braćom i sestrama znate da je to dvosjekli mač. Nikad ne znam radi li se o pravoj bratskoj ljubavi ili samo o nečemu gdje joj se pruža prilika okoristiti situaciju.


Ali hajde, ako ja imam više, ima i moja sestra više. Ako ja nemam, nema ni sestra. Moj računovođa i vjerni savjetnik, pobornik je, za mene bolne, ideje i uvijek navija da platim što veći porez na dobit. Ja se svaki put iznova preznojim.

Mogu li odgoditi planiranje za 2021. negdje tamo za kraj prvog kvartala?

Prosinac je vrijeme kada obično imam previše posla. U tom moru odrađivanja, nemam kad stvarati. Ove godine sam napokon ovladala svojim vještinama upravljanja vremenom ili su to možda ipak vještine upravljanja sa mnom imam vremena škicnuti unazad kako bih donijela zaključke i projicirala ih unaprijed. Kako to da imam vremena? Obzirom da se bavim razvojem ljudskih potencijala kroz treninge i coaching, udubljujem u teme kao što su leadership, razvoj timova, organizacija, motivacija, osobni razvoj, prodaja, odlučila sam pametne stvari koje učim klijente i koje učim od klijenata, osluhnuti drugačijim uhom i primijeniti i na svoj posao. Prosinac sam strateški ostavila bez treninga, bilježeći samo rad u uredu i planiranje. Jer smo znali da će biti dovoljno poziva u zadnji čas da popuni cijeli mjesec coachinzima, treninzima i gostovanjima. Tako je i bilo. Sada napokon imam uravnoteženi mjesec.

Djeca izvuku najbolje ali i najgore iz ljudi.

Kaže moja prijateljica, odgajateljica u vrtiću. Tvrdim da to isto vrijedi za odrasle ljude, samo se drugačije primijeti. Rad s ljudima je divan. Ili da se točnije izrazim, energetski nabijen. I zadnjih deset godina radeći u edukaciji uvjerila sam se, a to je ujedno vizija i moje kompanije, da je svatko svoje vlastito remek djelo. I da smo mi tu da to remek djelo pomognemo otkriti drugome. Bilo da se radi o kompaniji ili fizičkoj osobi, zadovoljstvo klijenata je moja hrana. I kruh. Ove godine radila sam sa multinacionalkama, SME-ovima, udrugama, start up-ima i fizičkim osobama. Ostvarila par prekrasnih suradnji, privela kraju par nešto manje krasnih suradnji. Sudjelovala na konferencijama, događanjima, pisala za portale, časopise. Prijavila sam se na dva najtečaja koja potiču poduzetništvo. Nisam dobila nijedan. Putovala u Austriju, Nizozemsku, Sloveniju pa čak i Afriku. Umorila se pošteno, imala tri krize prenatrpanosti, dva puta se pitala što meni ovo sve treba. I nevjerojatno je to što me jedan dobar odmor natjera da sve zaboravim i s onim početničkim, naivinim žarom krenem dalje, a ožiljke koristim kao povod za preuveličane epske priče. PS/SM

Autor teksta: Tihana Dragičević

Izvor: Poslovni savjetnik br. 148

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox