Došli ste s problemom ili donosite sa sobom i rješenje?

18/03/2020

Problemi se najbolje rješavaju u multifunkcionalnim timovima. Učinkovita timska suradnja jedna je od najvećih vrijednosti koje organizacija može imati kako bi opstala na disruptivnim tržištima koji se neprestano mijenjanju u ovoj digitalnoj eri.


Važnost timskog rada

Timski rad čini dobro kako tvrtkama tako i zaposlenicima:

Delegiranje: Uprava može delegirati zadatke timovima i tako dobiti više vremena za vlastite strategijske i taktičke zadatke, dok će članovi tima bolje znati kako podijeliti zadatke ne bi li za njih bili zaduženi najkompetentniji.

• Učinkovitost: Timovi razvijaju sisteme koji im omogućavaju da učinkovito i brzo obavljaju zadatke. Tada tvrtka može širiti posao i ostvariti veće prihode a da ne mora povećati broj zaposlenika. To je još učinkovitije kada surađuju i komuniciraju timovi iz različitih odsjeka.

• Ideje: Članovi timova se navikavaju na razmjenu informacija kao i na diskusiju o tome kako riješiti pitanja i probleme tvrtke; tvrtka profitira na raznovrsnim sugestijama i rješenjima koje pronalaze učinkoviti timovi.

• Podrška: U svim radnim okruženjima izazovi su dio svakodnevice; jaki timski rad predstavlja podršku za zaposlenike. Članovi tima mogu si međusobno pomagati kako bi poboljšali svoj rad, te rade zajedno kako bi se profesionalno razvijali. Članovi se tima mogu osloniti jedni na druge i vjerovati jedni drugima. Takva povezanost može biti vrlo važna u prilici kada se tim suoči s osobito teškim izazovima.

Što definira učinkovit timski rad?

Učinkovit timski rad karakteriziraju neke ključne kvalitete. Prema Chrisu Josephu, u kvalitete učinkovitog timskog rada ubrajaju se sposobnost da se odmaknemo od vlastitih predrasuda i spremnost da preuzmemo odgovornost kao grupa.

• Svrsishodnost: Timski rad karakterizira svrsishodnost kako bi se postigao jasan, specifičan cilj kojeg svi članovi tima smatraju potrebnim i važnim. Svaki bi se tim trebao sastojati od članova koji su zbog svoje razine znanja i stručnosti sposobni doprinijeti ostvarivanju cilja.

Ovisno o vašem načinu upravljanja, vaši će vam se ljudi obratiti s praktičnim problemima ili s rješenjima istih. Svaki manager prepoznaje najmanje jednu od ovih dviju situacija:

1. Mikro managerima, koji su izabrali potpunu kontrolu, zaposlenici redovito dolaze s pitanjem: “Imam problem, molim vas, kako da ga riješim?”

2. Liderima koji delegiraju zadatke, odgovornost i obveze u pravilu njihovi zaposlenici donose rješenja za probleme koje bi trebali riješiti jer su zbog toga i zaposleni. (A.Č./PS)

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 140

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

    

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox