Elisabeth Murdoch - sposobna kći velikog oca

27/09/2012

Nakon 60 godina rada u medijima, stvaranja jedne od najvećih svjetskih medijskih grupacija, sudjelovanja u povijesnim promjenama i velikim skandalima, Rupert Murdoch je u lipnju 2012. godine formalno odstupio s čelnog mjesta News Internationala, izdavača nekih od vodećih tiskovina u Ujedinjenom Kraljevstvu poput Timesa, Sunday Timesa ili tabloida The Sun...

Neki su to objasnili logičnom posljedicom konsolidiranja Murdochova izdavačkog posla u Velikoj Britaniji nakon skandala s prisluškivanjem i gašenja do tada vodećeg tabloida News of the World. Drugi u tome konačno vide prvi korak prema odlasku u mirovinu već 81-godišnjeg Ruperta Murdocha, koji još uvijek drži čelno mjesto u matičnoj kompaniji News Corporation. Iako Murdoch još ne pokazuje znakove stvarnog umirovljenja, mediji već duže vremena nagađaju tko će od njegove djece iz drugog braka (jedina dovoljno stara i upućena u posao) naslijediti oca.

Još otprije posao je namjeravao prepustiti najstarijem sinu Lachlanu (41), koji je unatoč dugogodišnjoj pripremi za poziciju nasljednika krajem 2005. godine sve iznenadio ostavkom na poziciju zamjenika glavnog izvršnog direktora News Corpa. pa se, pomalo neočekivano, interes javnosti okrenuo Rupertovu mlađem sinu Jamesu, ali i kćeri Elisabeth, koja se samostalno dokazala kao prvorazredna poslovna žena. Lukavi Rupert, međutim, shvatio je kako je sloga među nasljednicima najvažnija pa je prošle godine odlučio da će svo troje imati jednaka glasačka prava te nijedno neće moći donijeti većinsku odluku bez potpore ostale dvojice.

Sama Elisabeth Murdoch je u veljači 2011. godine ponovno dokazala svoju vrijednost, kada je s vlastitim ocem sklopila unosan poslovni dogovor. Tada je, naime, objavljeno kako će News Corp. za 415 milijuna funti kupiti produkcijsku TV kuću Shine u 53-postotnom vlasništvu Elisabeth Murdoch. Nakon otplate dugova, Elisabeth je postala bogatija za gotovo 200 milijuna funti, ali i spremna za nove poslovne izazove (jedan od uvjeta kupoprodaje jest njeno uključivanje u rad odbora direktora News Corp.-a), budući da, baš poput oca, ne poznaje riječ mirovina ili odmor.

 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Direktor, broj 9, rujan 2012.
Autor: mr. sc. Anđelko Brezovnjački

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox