Negativna stanja – prepreke za izvrsnost

22/05/2020

Negativna stanja su barijera za postizanje uspjeha u osobnoj i profesionalnoj karijeri kao i u bilo kojem obliku zajedništva (grupe, organizacije i zajednice).


Kritičan čimbenik uspjeha
Na stanje izvrsnosti imaju utjecaj brojni čimbenici. Njihov utjecaj ovisi o različitim okolnostima. Što dominantno utječe na postizanje željene izvrsnosti? Čimbenik koji dominantno utječe na postizanje izvrsnosti zove se “Kritični čimbenik uspjeha” – KČU (Critical Success Factor - CSF) i ima ga svaka problematika. To je trenutačno najveći problem, to je ono što nazivamo “usko grlo”. Neki čimbenici se pojavljuju u više različitih problematika (univerzalnije se pojavljuju). Univerzalan ključni čimbenik uspjeha u Modelu univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007 Milan Grković su “Negativna stanja”.

Negativna stanja su alat koji ima pet sastavnica:

1. kašnjenja,

2. nekvalitetno,

3. nedovoljno,

4. nezadovoljstva,

5. neodgovarajuće trošenje resursa (prekomjerno, premalo).

Kada postoje negativna stanja ne može se postići željeni cilj (stanje izvrsnosti). Kada se svjesno i sustavno bavimo utvrđivanjem i uklanjanjem negativnih stanja, mogu se napraviti veliki i brzi pomaci u razvoju osobne i profesionalne karijere i u razvoju zajedništva u kojima djelujemo. Utvrđivanje i uklanjanje negativnih stanja je proces uporabe mekih resursa (vrijeme, znanje i sastanci) s ciljem postizanja željene izvrsnosti (postizanje postavljenih ciljeva). Uporaba mekih resursa nam je dostupna u “neograničenim” količinama za razliku od tvrdih resursa (materijalni, financije i ljudski) koji su nam ograničeni, teško ih stječemo, a lako ih gubimo. Naravno, meke resurse možemo učinkovito koristiti i imati ih u neograničenim količinama samo ako imamo odgovarajuća znanja, vještine i ponašanja u upravljanju vremenom, znanjem i učinkovitim sastancima.

Uočavanje negativnih stanja

1. Svi sudionici bez obzira na funkciju imaju obvezu i pravo uočavati i aktivno postupati u cilju uklanjanja negativnih stanja (potpuna odgovornost sudionika bez obzira na poziciju u organizaciji). PS/SŠ

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetnik br. 142

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox