Prepreke uspjehu

30/07/2018

Na putu prema željenim ciljevima (izvrsnost) ima mnogo prepreka koje nas ometaju da budemo uspješni u osobnoj i profesionalnoj karijeri kao i u oblicima zajedništva (grupe, organizacije i zajednice) u kojima djelujemo.


Evo samo nekoliko, i to onih „najopakijih“:

1. Odgađanja
Svako odgađanje dovodi do neodgovarajuće uporabe resursa kroz dva oblika: Prekomjerno ili premalo. Najčešći razlozi odgađanja su subjektivne prirode i lako ih je utvrditi.
 

2. Improvizacija
Postoje samo dva načina djelovanja: Improvizacija i model djelovanja. Svaka improvizacija (nedefinirano djelovanje) dovodi do postignuća koja su manja od potencijala, želja i potreba.

3. Neučenje
Pojedinac koji ne uči kontinuirano i sustavno (cjeloživotno učenje) nema nikakvih mogućnosti za uspjeh. 

4. Ne zastati i utvrditi smjer kretanja
Nije dovoljno da činimo, ključno je činimo li pravu stvar, u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Ako ne utvrđujemo idemo li u željenom smjeru kretanja, mala je vjerojatnost da nećemo zalutati.

5. Premalo umrežavanja
Ako se intenzivno ne umrežavamo s drugima, nije realno da sami budemo uspješni u borbi s konkurencijom.

6. Dominantno verbalna komunikacija
Dominantna verbalna komunikacija stvara privid brojnih mogućnosti i sigurne realizacije želja. Sve što nije zapisano, ostat će samo želja ili će poslužiti za različitu interpretaciju verbalno izrečenoga što uvijek stvara kaos.

7. Kašnjenja
Kašnjenja provedbe potrebnih aktivnosti u odnosu na ranije definirane rokove uvijek dovodi do šteta. Lako je utvrditi da su kašnjenje jako raširena pojava s brojnim negativnim posljedicama.

8. Subjektivni otpori promjenama
Otpori promjenama bez obzira na posljedice su osnovni vid ponašanja obveznika promjena. Što je osoba na višem organizacijskom nivou, opori promjenama su veći.

9. Dominantno logičko razmišljanje
Dominantno logičko razmišljanje kao posljedica redovnog sustava obrazovanja, dovodi do isključivanja brojnih mogućnosti rješenja i time se lišavamo kreativnih rješenja koja daju najbolja rješenja u odnosu na optimalnu uporabu resursa.

10. Raditi prvo nevažne stvari
Po inerciji i zbog zadržavanja zone ugode, prihvaćamo da radimo prvo rutine, a onda u pravilo nikada nemamo vremena da odradimo prioritetne aktivnosti.

11. Neurednost radnog mjesta
Nema kreativnog nereda, ima samo zbunjenosti i gubitka vremena da pronađemo stvari koje trebaju nama i drugima.

12. Neprihvaćanje uloge vođe (lidera)
Neprihvaćanje uloge vođe kod većine pojedinaca dovodi do negativne selekcije u izboru vođa.

13. Neučinkoviti sastanci
Previše je sastanaka neučinkovito, dugi su i česti i osnovni razlog zašto su odluke nekvalitetne, zakašnjele i najčešće nikada provedene do kraja.

14. Izostanak kontrole provedbe
Sve što se ne kontrolira – neće se dogoditi.

15. Nezapisivanje
Sve što se ne zapiše daje svakome za pravo da problematiku tumači na sebi svojstven način i to dovodi do niza improvizacija koje eskaliraju kroz neučinkovitu komunikaciju koja prečesto dovodi do sukoba.

Svi navedeni elementi (prepreke) su negativna stanja (problemi) i oni naše sposobnosti izvedbe (kompetencije) spuštaju na daleko nižu razinu od moguće i potrebne. Ako ne uklonimo prepreke naša postignuća će biti daleko manja od naših potencijala, želja i potreba.

Savjeti – crtice – pitanja
1. Uklanjanje prepreka za uspjeh (negativna stanja) mora ići korak po korak. Ne treba pretjerivati da odjednom radimo na uklanjanju više negativnih elemenata.
2. Utvrdimo prioritete (redoslijed) uklanjanja negativnih stanja.
3. Svako pokretanje i malo složenije aktivnosti uz postojanje bilo kojeg gore navedenog elementa je čista improvizacija i neće nam donijeti željene ciljeve.
4. Ne dopustimo da započeto ostane i neuklonjeno. Odradimo započetu stvar do kraja.
5. Razlog za postojanje negativnih stanja u dužem periodu vremena je gotovo uvijek subjektivne naravi.
6. Jesmo li u potpunosti svjesni da bez uklanjanja navedenih negativnih stanja nema uspješne karijere?

Praktikum
1. Utvrdite koji navedeni elementi odgađanja su prisutni u vašem životu i radu (napraviti listu).
2. Utvrdite i ostale nenavedene elemente koji su prisutni u vašem životu i radu, a koji vas ometaju da budete uspješniji.
3. Za svaki utvrđeni element napravite plan aktivnosti kojim ćete ga u potpunosti ukloniti.
4. Neka plan aktivnosti za uklanjanje svakog pojedinog negativnog stanja bude strukturiran opisan pomoću alata „Osnovnih pitanja“ - osnovnog alata u Modelu univerzalne izvrsnosti – MUI © 2007:
- Što?
- Zašto?
- Kako?
- S čime?
- Tko?
- Gdje?
- Kada?
- Izvijestiti?
- Nastavak?

Zaključak
Što su prepreke (negativna stanja) složenija i ako ih ima više to ste dalje od postizanja željenih ciljeva. Uz negativna stanja željeni ciljevi se neće postići ili će se postići samo neki elementi postavljenih ciljeva uz prekomjerno utrošene resurse. Neka aktivnosti sustavnog uklanjanja uočenih prepreka (negativnih stanja) bude kontinuiran proces i prioritet u vašem djelovanju.

---
Ovaj tekst je je pisan primjenom Modela univerzalne izvrsnosti - MUI © 2007 Milan Grković koji je cjelovito prikazan u knjizi „MUI KNJIGA ZA USPJEH“.
Detaljnije o knjizi možete pogledati na linku www.portalalfa.com/mui_knjiga_za_uspjeh

Autor teksta: Milan Grković
alfa@portalalfa.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox