Vodstvo u VUCA svijetu – uložite u sebe i svoju radnu snagu da biste preživjeli

22/05/2020

Živimo u VUCA svijetu… VUCA znači: nepostojanost (volatility), neizvjesnost (uncertainty), kompleksnost (complexity) i ambigvitet (ambiguity).

Nepostojanost, dinamičke promjene

Neizvjesnost, nepredvidivost promjena

Kompleksnost, broj varijabli koje utječu na promjene

Ambigvitet, brkanje svrhe i učinka


VUCA zahtijeva novo vodstvo, kako je prof. Bill George (autor knjige „The True North“) izjavio: „Upravljanje je već dovoljno teško u normalnim vremenima. Međutim, što bi čelnici trebali učiniti kad njihova poduzeća oslabi globalna neizvjesnost?“

Upravljanje je najteži posao, bilo ono u komercijalnim poduzećima, politici ili drugim sektorima. Šteta je što to shvaća malen broj rukovoditelja.

George: “Više ne možete voditi posao kao inače! Čelnici se moraju nositi s rastućom neizvjesnošću, kompleksnošću i ambigvitetom u okruženju donošenja odluka. Predsjednici uprava slabo znaju što očekivati po pitanju zdravstvene politike, financijskih transakcija, državne sigurnosti i globalne trgovine, što je sve od ključne važnosti za njih, njihove zaposlenike i dionike. Osposobljavanje rukovoditelja za klasične metode financijskih predviđanja, strateškog planiranja, statističkog donošenja odluka i kontrolnih sustava nije ih pripremilo za toliku količinu promjena u okruženju. Ukratko, zbog tih brzih promjena rukovoditelji su pod pritiskom da vode posao na načine koje nikad prije nismo vidjeli.

Morate postati VUCA čelnik!

Svaki čovjek nailazi na različite neočekivane probleme u životu i to nije slučajnost te se događa oduvijek. Međutim, danas ti problemi, analogno remetećem razvoju, povećavaju nepostojanost, neizvjesnost, kompleksnost i ambigvitet. Ako ste ne samo ljudsko biće nego i rukovoditelj ili čelnik i ako morate pružiti primjer, planirati za budućnost i slično, kako ćete ispunit tu ulogu? PS/SŠ

 

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 142

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox