Brand

Može li izumiteljski talent i tradicija u kreiranju brojnih svjetskih izuma koji su zadužili čovječanstvo postati važan čimbenik imidža zemlje? Može li zemlja uživati epitet inovativne zemlje i bez vodećih gospodarskih pokazatelja inovativnosti? Mogu li komunikacijske poruke o snažnom inovacijskom potencijalu učiniti zemlju investicijskom mekom?  – samo su neka od pitanja na koja odgovara dr.sc. Doris Vukšić u svojoj knjizi Inovativnost i imidž Hrvatske.

Marketinški "mag", jedan od vodećih svjetskih teoretičara i praktičara korporacijskog identiteta, u ovoj zanimljivoj i konciznoj knjizi daje osnovna pravila za uspješan branding u 21. stoljeću. Novi koncept upravljanja markama ne gleda na marku samo kao način označivanja proizvoda i usluga. Proizvodi i usluge dodjeljuju se markama koje su puno važnija i stabilnija tržišna kategorija i u današnjim okolnostima moćno oruđe ostvarivanja tržišnog uspjeha.

Brendovi su mrtvi. Reklame više ne koriste. Zakačena na TiVo, internet i druge nove tehnologije, generacija kratkog raspona pažnje postala je imuna na marketing. Potrošači imaju „kontrolu“. Barem nam tako kažu.

 

Tvrtke investiraju pravo bogatstvo u stvaranje i održavanje svojih brandova. Većina tog budžeta je potrošena bez jasnih ciljeva ili prethodno utvrđenih alata za ocjenjivanje učinka. 4-D Branding nudi jasan analitički koncept i metodu mjerenja učinka vašeg branda; model je poduprijet mnogim primjerima iz poslovnog svijeta.

 

U knjizi Brand Sense Lindstrom piše da brand ima obilježja već davno poznata iz evanđelja- priče koje se prenose, pretvaraju u mitove, učvršćuju kao najdublja ljudska uvjerenja. Ipak, Lindstrom je razvio model koji se ne oslanja na staru naviku brandinga - da se oglašavanjem stvara svijest o marki. Njegova je strategija stvoriti emocionalni odnos s potrošačem, stvoriti organizaciju koja je potpuno usmjerena na potrošača; potrošača se u višoj fazi uključuje u procese, tako da se i sam osjeća sukreatorom marke.

Knjiga Branding predstavlja vidan doprinos izučavanju i prikazivanju struke i prakse brandinga kod nas.

Hosted by Mydataknox