Brainstorming: 9 načina kako do kvalitetnih ideja

14/02/2012

Kada okupite zaposlenike kako bi došli do novih ideja ili rješenja nekog problema, vjerojatno ćete na okupu imati nekoliko njih koji dominiraju raspravom, nekoliko sklonih kritiziranju i nekoliko koji uopće ne sudjeluju, piše profitiraj.hr.

Takva skupina teško da će doći do novih i kreativnih zamisli koje će unaprijediti poslovanje. No, nekoliko je metoda kojima možete izbjeći ovu zamku i doći do željenih odgovora.

Prvo individualne ideje
Postavite pitanje zaposlenicima i zadajte im da zapišu svoje ideje prije brainstorminga. Naime, oni zaposlenici kojima više odgovara individualan rad češće imaju bolje ideje od onih na kojima je radila cijela grupa.

Timski rad
Idealno je ako za brainstorming možete okupiti 5-7 sudionika. Na ovaj način osigurat ćete da svi podjednako sudjeluju. Brainstorming je ujedno i odlična vježba timskog rada.

Bez predrasuda
Kako bi brainstorming sastanak polučio rezultate ključno se osloboditi predrasuda. Cilj je doći do što više ideja, a to će se dogoditi samo ako se sudionici ne boje kritiziranja.

Radikalizam
Prijedlozi koji se isprva mogu činiti ludima mogu ipak jednim dijelom biti izvedivi. Sudionike brainstorminga potičite da govore bez ustezanja, bez obzira koliko lude ideje imali.

Prvo kvaniteta
Cilj vašeg sastanka je doći do što više ideja; usmjerite zaposlenike u tom smjeru.

Zamke kolektivnog mišljenja
Ponekad pojedinci ne sudjeluju na brainstormingu kako ne bi poremetili grupni konsenzus. Ako je većina grupe entuzijastična oko neke ideje, moguće je da će zbog grupnog pritiska i ostali glasati za tu ideju, odnosno grupa će se lažno suglasiti oko toga što je najbolja ideja.

Ideje na papir
Introvertirani članovi teško će sudjelovati na brainstormingu.  Kako bi doskočili ovom problemu, zatražite od grupe da zapišu svoje ideje.

Pauza
Uzimajte predahe tijekom brainstorminga jer raspraviti o velikom broju ideja u kratkom vremenu nije lako. Tko zna, neobavezni razgovori tijekom pauze možda iznjedre još koju ideju.

Nadograđivanje
Ideje koje su sudionici zapisali na papire proslijedite sljedećem članu grupe koji mora nadograditi ideju kolege i tako u krug. (jk)

 

 

Izvor: www.profitiraj.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox