Cijene hrane na najnižoj razini u 11 mjeseci

03/11/2011

Cijene hrane pale su u listopadu na svjetskim tržištima na najnižu razinu u 11 mjeseci, odražavajući zaranjanje cijena žitarica, šećera i ulja, objavila je agencija Ujedinjenih naroda, ublažavajući bojazni povezane s inflacijom uoči objave odluke Europske središnje banke o kamatnim stopama.

FAO-v indeks svjetskih cijena hrane pao je tako u listopadu na 216 bodova, što je njegova najniža razina razina u zadnjih 11-mjeseci. Time je na mjesečnoj razini zabilježio pad za četiri posto a niži je devet posto od rekordnih 238 bodova, zabilježenih u veljači ove godine, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). Tako je u prošlom mjesecu nastavljen trend pada cijena hrane, koji je započeo u lipnju. Indeks mjeri bilježi mjesečne promjene cijena za košaricu prehrambenih proizvoda koja se sastoji od žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

U odvojenim prognozama, također objavljenim u četvrtak, u FAO-u ukazuju na nastavljene "ekstremne oscilacije" cijena hrane, koje time prate nestabilna financijska i tržišta dionica. "Snažna kolebanja valutnih tečajeva i neizvjesnost na tržištima energije također pridonose naglim promjenama trenda na tržištima poljoprivrednih proizvoda, primjećuje analitičar FAO-a Abdolreza Abbassian.  (Hina/jk) 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox